El Masnou promou el reciclatge de vidre a l’hostaleria

18/11/2023 - 16:20

Un equip d’Ecovidrio ha posat en marxa la campanya visitant els establiments masnovins per informar-los sobre l’obligació de reciclar i facilitar solucions davant possibles dificultats

L’Ajuntament del Masnou i l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio ha posat en marxa una campanya informativa adreçada als establiments d’hostaleria i restauració amb l’objectiu de facilitar-los el reciclatge dels residus de vidre. La iniciativa ha arrencat el 2 de novembre, i s’allargarà durant uns dos mesos, aproximadament.

El regidor de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible, Amadeu Quintana; i les regidores de Serveis Urbans i Manteniment, Sílvia Folch, i de Promoció Econòmica i Turisme; Maria Llarás; l’han presentada al Bar Entremans, que es troba al Mercat Municipal. Acompanyats per dos informadors ambientals d’Ecovidrio, han fet entrega dels cubells de diferents capacitats per separar els envasos de vidre a un dels responsables de l’establiment.

Al tret de sortida de la campanya s’ha fet molta incidència en el fet d’evitar els residus impropis en aquesta fracció -és a dir, aquells que no són vidre-, una acció clau per garantir que es fa una correcta gestió i reciclatge dels residus. En aquest sentit, s’ha recordat que als contenidors de vidre només s’hi poden dipositar els envasos de vidre (ampolles, pots i flascons sense taps ni tapes). També s’han remarcat els materials que no s’hi han d’abocar com la ceràmica o el cristall (ni una tassa de cafè, ni una copa de cristall, per exemple). Més informació.

Durant la campanya, un equip d’informadors ambientals acreditats visitaran alguns dels establiments del municipi –principalment bars, cafeteries i restaurants– amb la finalitat d’informar-los sobre la correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar-los les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus.
En aquest sentit, s’incidirà en la importància de complir la normativa vigent a Catalunya i al municipi, que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus. Per això, durant la campanya es verificarà en successives visites si els establiments fan una separació correcta dels residus d’envasos de vidre que generen.

Després d’una primera fase d’informació i anàlisi de les necessitats, la campanya també vol potenciar la dotació d’infraestructures per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor.
Per això, gràcies a la col·laboració amb l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, es lliurarà de manera gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin.

Aquesta campanya s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament del Masnou i Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva de residus municipals i acostar-se a l’objectiu fixat per la Unió Europea (UE), que marcava que calia haver recollit selectivament el 50% dels residus l’any 2020. El Masnou va quedar per sota d’aquesta fita, ja que aquell any es va recollir selectivament el 41,08% dels residus. S’ha millorat lleugerament el percentatge, que arribava al 41,71% l’any 2022.

La mitjana dels municipis catalans de menys de 50.000 habitants –categoria a la qual pertany el Masnou– es va situar en el 47,5%, segons les estadístiques de l’Agència de Residus de Catalunya. Si s’hi inclouen tots els municipis de Catalunya, la mitjana baixa fins al 45,3%.

De tot plegat es desprèn que el Masnou ha de millorar la recollida selectiva de residus. Més encara si es té en compte que la UE ha fixat en el 55% el percentatge de residus que s’han de recollir selectivament l’any 2025. Millorar aquestes xifres requereix de la col·laboració de l’Administració, els comerciants i la ciutadania per tal de generar menys residus i assegurar-ne el reciclatge, una acció que esdevé un factor clau en la lluita contra l’emergència climàtica.

El sector de l’hostaleria i la restauració genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús que es comercialitzen a tot l’Estat, de manera que és un sector clau per a la consecució dels objectius de reciclatge. Per això, aconseguir el compromís dels professionals del sector i consolidar hàbits sostenibles suposa una millora significativa en la lluita contra el canvi climàtic.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Cunit canviarà el model de recollida de residus actual per un model que combina la recollida porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Article

Per celebrar aquesta commemoració, l'Ajuntament ha organitzat diverses activitats al llarg dels pròxims dies.

Acte
11/05/2024 - 17:30
Plaça Nova de les Dones del Tèxtil del Masnou

Butlletí