El Delta alerta els governs: "No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa"

Font: CCMA

24/02/2020 - 08:00

La Taula de Consens del Delta demana la implicació dels governs per aplicar mesures urgents per salvar aquest espai natural

Aportacions d'arena a les platges, construcció de camins al costat de les badies i instal·lació de dics submergits. Són algunes de les propostes del delta de l'Ebre per afrontar els problemes de regressió i enfonsament del terreny, agreujats la setmana passada pel temporal Gloria.

Els ajuntaments, les comunitats de regants i altres entitats aplegades a la Taula de Consens del Delta van presentar en una jornada celebrada a finals de gener el pla d'actuacions per conservar aquest espai natural, un pla que s'ha consensuat durant els últims dos anys.

Presentat a Sant Jaume d'Enveja, el pla, en definitiva, proposa combinar diverses accions per mantenir l'actual morfologia i superfície del Delta, sense cedir més terreny a l'avanç del mar durant els últims anys.

Entre les mesures més urgents hi ha les aportacions d'arena a espais en regressió com la platja de la Marquesa o l'illa de Buda. En aquest sentit, s'ha reclamat que es faci un estudi per fer arribar al Delta els sediments retinguts riu amunt, en els pantans.

Rafa Sánchez, coordinador tècnic de la Taula de Consens del Delta, assegura que la mesura és urgent. "De manera urgent s'ha de fer un pla de gestió dels sediments fluvials d'embassament de Mequinensa, Riba-roja i Flix. De manera urgent hem d'arrencar a treballar en aquesta línia, que és fonamental."

La Taula de Consens, a més, ha demanat la implicació dels governs català i espanyol en la regeneració del Delta.

Xavier Curto, portaveu de la Taula, ha remarcat que el Delta és un espai amenaçat. "Reconèixer el delta de l'Ebre com un dels espais europeus més amenaçats per l'emergència climàtica, que afecta tant els seus sistemes naturals com el sistema socioeconòmic deltaic, la protecció del qual requereix mesures urgents a curt, mitjà i llarg termini." Curto també ha volgut alertar sobre l'abast de les conseqüències de l'emergència climàtica. "No volem ser els primers refugiats climàtics d'Europa."

La Generalitat i el govern espanyol, presents a la presentació del pla d'actuacions, han fet públic el seu compromís amb la regeneració del Delta. El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, ha manifestat "voluntat de sumar des del consens". " El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut posar en valor aquest consens del territori, que considera una "oportunitat magnífica". A banda de Torra i Sabaté, a la presentació del pla d'actuacions també hi han assistit representants de diversos partits polítics.

Font: TV3

 

Un espai natural en regressió

El delta de l'Ebre ha retrocedit més de tres metres anuals en algunes platges durant els últims trenta anys i fins a 16 metres a l'illa de Buda.

Aquesta pèrdua de terreny pot accentuar-se amb el canvi climàtic perquè està pujant el nivell del mar i els temporals com Gloria seran cada vegada més freqüents.

La ministra de Transició ecològica, Teresa Ribera, s'ha referit també al Delta. Ribera ha dit que el Gloria ha posat en evidència la fragilitat del delta de l'Ebre, i que el pla presentat aquest dimecres és un bon punt de partida per abordar una actuació conjunta. "Mai vam imaginar la desaparició davant dels nostres ulls del delta de l'Ebre. Sabem que és un ecosistema viu, que té segles (...), però mai havíem vist aquest canvi en pràcticament 48 hores que posa de manifest que això és una amenaça real."

Ha assegurat que a curt termini es faran actuacions urgents, com aportacions de sorra, però que a mitjà i llarg termini segurament caldrà repensar les estratègies de protecció del Delta. "Probablement hem de començar a pensar d'una altra manera. No n'hi ha prou d'imaginar la reconstrucció de la primera línia de platja, rehabilitar i recuperar aquests espais i solidaritzar-nos amb les persones més afectades."

"En el mitjà termini ens obliga a pensar fins a quin punt les estratègies de protecció del litoral han d'introduir variables que no facin invertir una vegada i una altra en el mateix lloc per recuperar una cosa que una vegada i una altra pot tornar a desaparèixer."


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Coincidint amb el 10é aniversari del reconeixement del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides, l'Ajuntament de Barcelona ha organitzat una sessió en línia amb Leo Heller, relator de les Nacions Unides pel Dret a l’Aigua fins el novembre passat i autor d’aquest informe, i a Pedro Arrojo Agudo, el nou relator que ha agafat el relleu de Heller.

Article

El temporal Gloria, que va passar entre els dies 20 i 23 de gener del 2020, va sacsejar el litoral tant a la seva part emergida com a la submergida.

Notícia

L'AMB, en coordinació amb altres administracions i organismes implicats, ha engegat diferents estudis per adquirir més coneixement sobre la dinàmica del litoral i, d'aquesta manera, trobar solucions per aturar la regressió de les platges metropolitanes.

Butlletí