El canvi climàtic pot fer augmentar els conflictes entre països

Font: Xavier Duran. CCMA

17/06/2019 - 11:16
La sequera i altres efectes del canvi climàtic poden dur a més conflictes (Flickr)

La sequera i altres efectes del canvi climàtic poden dur a més conflictes (Flickr)

Les conseqüències sense precedents del canvi climàtic poden dur a un augment del risc de conflictes entre països. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que publica la revista "Nature". Els autors pretenen oferir una visió de consens en un tema que ha portat a resultats contradictoris en diversos estudis.

Les conseqüències sense precedents del canvi climàtic poden dur a un augment del risc de conflictes entre països. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que publica la revista "Nature". Els autors pretenen oferir una visió de consens en un tema que ha portat a resultats contradictoris en diversos estudis.

L'equip encapçalat per Katharine Mach, del Departament de Ciències del Sistema Terra de la Universitat de Stanford (Califòrnia), assenyala en el seu article que la recerca feta sobre aquest tema ha dut a resultats divergents, degut a les diferències en la metodologia i en les dades utilitzades.

Per trobar una visió completa i consensuada, es va formar un equip que inclou 11 experts en clima i conflictes. Es troben entre els investigadors més experimentats i citats en diverses disciplines, com ara Ciències Polítiques, Economia, Geografia i Ciències Ambientals.

Aquests experts van participar en entrevistes individuals que van durar entre 6 i 8 hores. Després van debatre en grups durant dos dies. Tot això va donar lloc a 950 pàgines de text, que van ser analitzades de forma detallada.

Aquest laboriós procediment va donar lloc a una sèrie de consideracions en què els experts coincidien, però també a punts en què no hi havia consens. Així, reconeixen que el clima han influït en els conflictes armats internacionals. Tot i així, consideren que els factors clau en temps recents ha estat un baix desenvolupament socioeconòmic, la fortalesa o feblesa d'un govern les desigualtats socials i els precedents de conflictes recents entre dos territoris.

 

Canvis sense precedents

A això s'hi poden afegir factors que hi contribueixen en menor mesura, com canvis radicals en condicions climàtiques que provoquen catàstrofes naturals, perjudiquen l'economia, afecten la producció alimentària o augmenten la desigualtat entre grups socials. I comprendre aquests mecanismes i influències és molt important, segons l'autora principal, Katharine Mach:"Comprendre el paper del canvi climàtic i el seu impacte en la seguretat és important no només per saber els costos socials de les emissions de gasos d'hivernacle, sinó també per prioritzar les respostes."

El problema és que els precedents històrics no són prou útils per avaluar el tema, perquè les condicions futures seran molt diferents, com explica James Fearon, professor de Ciències Polítiques a la Universitat de Stanford i coautor de l'estudi: "És força probable que durant aquest segle un canvi climàtic sense precedents tingui un impacte important en les relacions internacionals i en els sistemes polítics domèstics. Però és molt difícil anticipar si els canvis polítics relacionats amb el canvi climàtic tindran grans efectes en conflictes armats. Per això penso que és raonable un cert pes als efectes del clima en els conflictes."

L'estudi considera que donades les conseqüències negatives generalitzades que els conflictes tenen en l'aspecte humà, econòmic i ambiental, el lligam entre clima i conflicte, fins i tot si és petit, pot tenir un elevat cost social. Per això, reduir les emissions pot ser una manera de reduir el risc de conflicte i els seus efectes.

Fa uns mesos, Caitlin E. Werrell i Francesco Femia, fundadors i presidents del Center for Climate and Security, assenyalaven en un article al "Correu de la Unesco" que si els governs no atenuen els efectes del canvi climàtic "els riscos de conflicte i inestabilitat augmentaran". I citaven la Banya d'Àfrica com a zona especialment vulnerable degut a les seves carències estructurals i a les amenaces del canvi climàtic.


Categories: 

Relacionats

Article

Les principals administracions públiques de les Terres de l’Ebre han aconseguit reduir substancialment l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en haver-se dotat d’un instrument administratiu i tècnic potent com l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre (AETE), que es gestiona des de l’àrea d’assistència tècnica del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) i que també ha contribuït de forma determinant durant l’última dècada a reduir la factura energètica que paguen estes administracions, sobretot ajuntaments.

Notícia
 

Moderar la temperatura de casa i millorar-ne els tancaments, menjar en plat únic i reduir el consum de carn vermella i donar o vendre allò que ja no es necessita són algunes de les accions quotidianes que minven la petjada mediambiental de les persones. Un estudi d'àmbit internacional, anomenat Sustainable Lifestyles Accelerator (SLA) i en el qual participen set famílies de Sant Cugat comptabilitza el carboni que emetem els ciutadans i aporta consells per reduir-lo amb un petit canvi d'hàbits.

Article

L'Escola Cervantes està d'enhorabona ja que ha estat una de les deu escoles seleccionades per tal de transformar l'espai escolar en un refugi climàtic obert a la ciutadania. Les obres començaran entre el maig i el juny del 2020, i els caps de setmana, les instal.lacions de l'escola restaran obertes per al veïnat amb l'objectiu de poder gaudir d'un espai fresc i còmode al barri

Butlletí