El canvi climàtic multiplicarà la desigualtat i serà tan mortal com el càncer en algunes parts del món

#COP27
11/11/2022 - 08:11

Una nova sèrie de dades revela l'efecte que aquest fenomen pot tenir en la salut, mortalitat, capacitat de treball i ús de l'energia. També reforça la previsió que les regions que ja es troben en situació vulnerable seran les més afectades.Les Nacions Unides adverteixen que, entre d'altres, l'escalfament del planeta augmentarà la incidència del càncer en alguns llocs.

Foto: PNUD//Fahad Kaizer Dones amb les màscares per la pandèmia de Covid 19 caminant per un mercat de Dhaka.
 

En el context de la celebració de la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (COP27), el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) ha alertat que, si no es prenen mesures urgents i concertades, el canvi climàtic multiplicarà la desigualtat i les malalties, i aprofundirà més les bretxes en el desenvolupament humà.

La conclusió es desprèn de les dades recollides per una nova plataforma presentada pel PNUD i l'organització multidisciplinària Climate Impact Lab, que revelen l' impacte devastador que el canvi climàtic pot tenir a la vida de les persones.

Malgrat un terç els països del G20, responsables la major part de les emissions de carboni, registrarà un augment de la mortalitat pel canvi climàtic, l'increment d'aquestes morts arribarà al voltant del 75% als països menys desenvolupats.

La desigualtat s'accentuarà enormement en la salut de la població durant les properes dècades: “Els nostres sistemes cardiovascular i respiratori s'estressen amb les temperatures cada cop més altes. Aquest efecte serà visible a tot el món a mesura que se segueixi escalfant l'entorn, però el seu efecte serà molt diferent als llocs que compten amb els mitjans per respondre i adaptar-se, i als que no tenen aquesta capacitat ”, apunten des de C.

La inequitat també s'exacerbarà dins dels països. A Colòmbia, per exemple, la ciutat de Barranquilla, un port amb altes emissions al nord del país, la taxa de mortalitat per l'escalfament de la Terra augmentarà a 37 per cada 100.000 persones per a 2100, ampliant així bretxa amb les morts pel mateix motiu a Bogotà, la capital. Els decessos projectats per a Barranquilla serien cinc vegades més grans que l'actual taxa anual de mortalitat per càncer a Colòmbia.

 

Efectes a la vida de les persones

Els efectes a la vida de les persones s'observaran en canvis en la mortalitat, la capacitat de treball i l'ús de l'energia, detallen els organismes, citant entre les conseqüències de l'escalfament del planeta un augment notable de la incidència del càncer en alguns llocs del món.

Les agències van il·lustrar aquesta previsió amb el cas de Dhaka, la capital bengalí, on les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle són molt altes. En aquesta ciutat, les morts addicionals degudes al canvi climàtic arribarien a 132 per cada 100.000 persones cada any per al 2100, duplicant els decessos per càncer i superant deu vegades les morts anuals per accidents de trànsit.

UNICEF/Roger LeMoyne

L'administrador del PNUD, Achim Steiner, va recordar que ja aquest any, moltes comunitats a tots els racons del planeta viuen una emergència climàtica amb impactes molt més ràpids i severs del que molts preveien. "Això suposa una amenaça per al nostre futur i un risc real que ha de ser confrontat aquí i ara", va recalcar. Steiner va afegir que en centrar l'atenció en l'efecte del canvi climàtic sobre aspectes com la mortalitat, el treball i l'ús de l'energia , la nova plataforma Human Climate Horizons ofereix als responsables de formular polítiques dades i anàlisis per ajudar els països a executar mesures climàtiques on més es necessitin. “La plataforma mostra que, si a nivell mundial s'amplien els esforços per complir les metes de l'Acord de París, es podria reduir en més del 80% la mortalitat prevista per a l'any 2100 derivada de la calor extrema, i salvar així desenes de milions de vides”, va abundar l'administrador del PNUD. Les noves dades demostren la necessitat d' actuar amb pressa , no només per mitigar el canvi climàtic, sinó també per adaptar-se a les seves conseqüències.

Segons el PNUD, les projeccions de les conseqüències del canvi climàtic sobre el desenvolupament humà ajuden a comprendre el que poden suposar per a la vida i la seguretat humana els perills del panorama que plana sobre el món.

 

El futur es pot canviar

"No obstant, hem de recordar que el futur no està predeterminat ", va emfatitzar Pedro Conceição, de l'Oficina de l'Informe sobre Desenvolupament Humà, afegint que les projeccions amb localitzacions específiques que ofereix la nova plataforma empoderen a les persones perquè siguin capaces de prendre decisions , ja sigui assenyalant la urgència de reduir les emissions, o evidenciant les desigualtats emergents en el desenvolupament humà. En última instància, "poden donar suport a l'acció de les comunitats, els governs, les entitats asseguradores i altres actors financers", va argumentar.

El professor de Polítiques Públiques de la Universitat de Berkeley i integrant de Climate Impact Lab, Sol Hsiang, va indicar que amb anàlisi de dades i models climàtics precisos, la plataforma deixa clar que els perjudicis del canvi climàtic recauen desproporcionadament a les regions més caloroses i, sovint, més pobres , accentuant les desigualtats ja existents. “Afortunadament, el món encara és a temps de canviar de curs mitjançant una agressiva reducció de les emissions”, va sostenir Hsiang.

La nova plataforma, concebuda per empoderar les persones i els responsables de la presa de decisions, està disponible en anglès de manera gratuïta i ofereix accés a un camp d'investigacions en constant evolució amb el propòsit d'informar els esforços per reduir els efectes desiguals de l'augment a les emissions dels gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Opinió

“Pensar globalment, actuar localment”. Aquesta màxima ens anima a militar en l’autoresponsabilitat ambiental: una decisió personal i decidida a favor d’un canvi global i d’una acció local transformadora. Sense compromís és poc probable reeixir com a comunitat, especialment amb el repte d’adaptar-nos al nou escenari ambiental.

Notícia

Els 15 projectes de les Subvencions pel Clima d’enguany es van donar a conèixer en una jornada on van poder fer contactes entre les persones referents i treballar plegades per construir una ciutat més sostenible.
 

Notícia
COP28

Els esforços per limitar l'escalfament a 1,5 °C estan fracassant en tots els sentits, i els avenços recents realitzats en tots els indicadors, excepte les vendes de cotxes elèctrics, estan molt endarrerits en el ritme i l'escala necessaris per abordar la crisi climàtica, segons l'informe State of Climate Action 2023.

Butlletí