El 30% del volum dels residus de papereres a Barcelona és d’envasos d’un sol ús

Font: Rezero

16/05/2025 - 08:44

Una anàlisi feta per Rezero a les papereres del 22@, revela que el 30% del volum de les deixalles de les papereres són envasos de menjar per endur. Destaca, en especial, la presència de gots d’un sol ús compostos de cartó i plàstic, que són impossibles de reciclar.

Les papereres de Barcelona amaguen molt més del que sembla a simple vista. Una caracterització feta recentment per Rezero, amb la col·laboració d’Urbaser i l’Ajuntament de Barcelona, ha tret a la llum dades sorprenents sobre els residus que generem, especialment en relació amb els envasos d’un sol ús associats al menjar i beure per emportar.

El ritme de recollida de les papereres a Barcelona és intens: es buiden fins a tres vegades al dia. No es frena l’allau de deixalles que es generen, especialment en zones d’alt volum com el litoral, amb una elevada presència turística, i les àrees interiors amb molts bars i restaurants.

 

Resultats de l’anàlisi sobre el contingut de les papereres

Per entendre millor aquesta realitat, Rezero ha analitzat el contingut de 130 papereres situades a la zona del 22@, al barri del Poblenou. Aquesta àrea, predominantment d’oficines i amb pocs habitatges, ha revelat una gran concentració de residus generats en molt poc temps.

Els resultats són reveladors:

• Un 6% del pes dels residus correspon a envasos d’un sol ús per al menjar i la beguda per emportar.

• Un 30% del volum de les deixalles de les papereres és atribuïble a aquests mateixos envasos.

Entre els objectes més freqüents hi trobem llaunes, ampolles de plàstic i, especialment, gots de takeaway. Aquests gots, etiquetats com a cartró, en realitat contenen plàstic en la seva composició, cosa que els fa impossibles de reciclar. Llençar-los al contenidor de paper només contribueix a contaminar tota la fracció.

 

La reutilització com a alternativa

Davant aquesta situació, Rezero proposa una solució innovadora: el Takeaway Retornable. Es tracta d’un projecte pilot que ja s’està testejant a sis ciutats europees, incloent-hi Barcelona. El sistema ofereix als establiments la possibilitat de facilitar envasos reutilitzables, que els consumidors poden retornar després d’ús per ser rentats i reutilitzats en un nou servei.

Aquesta iniciativa no només busca reduir residus, sinó transformar el model de consum i posar fi a la cultura d’un sol ús. Un pas ferm cap a la societat residu zero.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Barcelona aposta pel consum conscient amb una nova edició del projecte Renova, una iniciativa col·laborativa que convida la ciutadania a intercanviar roba i joguines en bon estat per allargar-ne la vida útil, reduir residus i evitar emissions, tot fomentant una cultura més sostenible i responsable

Article

Amb motiu del Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, la ciutat impulsa alternatives sostenibles i hàbits de consum més responsables per reduir la contaminació.

Article

Menys plàstics d’un sol ús per a una ciutat més sostenible. Barcelona aposta per reduir el plàstic en la comercialització del peix i del marisc, en un pas endavant per assolir els objectius marcats al Pla Clima, que fomenta pràctiques sostenibles i impulsa l’economia circular.

Butlletí