Ecologistes i consumidors defensen l'establiment d'un impost sobre les bosses de plàstic

Lamenten que la comissió creada pel Govern hagi optat per un acord amb els distribuïdors
Redacció
01/07/2009 - 00:00

Divendres 26 de juny, la comissió de treball creada pel Govern per trobar una solució a la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús va proposar la subscripció d'un macroacord amb el sector de la distribució amb l'objectiu de reduir el volum de bosses un 50% l'any 2012. Aquesta proposta, però, no ha satisfet a les entitats socials presents en la comissió de treball, les quals dubten de l'eficàcia d'aquesta mesura i defensen l'establiment d'un impost ambiental sobre el consum d'aquest producte.

En una roda de premsa conjunta, aquestes sis entitats ecologistes i associacions de consumidors -la Federació d'Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció de Catalunya, la Fundació per a la Prevenció de Residus i del Consum Responsable (FPRC), la Federació d'Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC)- van remarcar que l'objectiu de la comissió creada el mes de febrer era arribar a una solució que anés "més enllà dels acords voluntaris amb els distribuïdors", un objectiu que, segons afirmen, no s'ha complert. De fet, aquestes entitats asseguren que la proposta presentada al Govern recull íntegrament la posició dels fabricants i distribuïdors i ignora les propostes fetes pels ecologistes i associacions de consumidors. En aquest sentit, aquestes sis entitats van realitzar una sèrie d'esmenes a la proposta abans que es fes pública, i que, asseguren, tampoc s'han tingut en compte.

(P)

20 cèntims per bossa
Mercè Girona
, de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, va explicar que, després de la prohibició -mesura per a la que la Generalitat no té competències- "l'impost ambiental és la millor opció i la més flexible". Girona va posar l'exemple d'Irlanda, on un impost sobre el consum de bosses de plàstic ha aconseguit reduir un 95% el seu consum. Per aquest motiu, ecologistes i consumidors defensen l'establiment d'un impost ambiental de 20 cèntims per bossa, una mesura que la comissió ha descartat de moment argumentant que la seva tramitació -caldria una norma amb rang de llei- dilataria la consecució dels objectius. En resposta, aquestes entitats asseguren que l'impost es podria incloure en la llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat.

Finalment, ecologistes i consumidors van expressar la seva preocupació sobre com es farà el seguiment dels acords o com es verificarà l'efectiva reducció en la distribució de bosses.

Més informació: Postura de les entitats ecologistes i de consumidors davant la proposta de la comissió (PDF) | Dictamen de la comissió, proposta d'acord i estudi sobre el consum de bosses (PDF)  

Notícies relacionades publicades a 'Sostenible.cat':
Catalunya reduirà l'ús de bosses de plàstic a la meitat en tres anys
Una comissió de treball buscarà alternatives a la distribució gratuïta de bosses de plàstic
Catalunya genera cada any 110.000 tones de residus de bosses de plàstic

45 milions de bosses a la setmana

En el decurs dels treballs de la comissió es va presentar un estudi encarregat per l'Agència de Residus de Catalunya, elaborat per D'Aleph, sobre el consum de bosses de plàstic a Catalunya l'any 2007. Les conclusions de l'estudi revelen que durant aquell període es van consumir a Catalunya 2.345.686.828 bosses de plàstic d'un sol ús. Això equival a 45 milions de bosses a la setmana, és a dir, 908 bosses a l'any a cada llar. Pràcticament, cada català consumeix una bossa de plàstic d'un sol ús al dia durant tot l'any.

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Acte
16/03/2024 - 00:00
Diverses poblacions d'Osona

Butlletí