Desenes de persones es manifesten pel tancament definitiu d'Ascó

Font: Efe Verde
19/09/2011 - 00:00

Entre 200 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 400 persones, segons els organitzadors, han secundat aquest 18 de setembre a la plaça de Sant Jaume la convocatòria de la Plataforma Tanquem Ascó en contra que el Govern prolongui el permís de la central nuclear d'Ascó durant deu anys més.

El passat 29 de juliol, el Consell de Seguretat Nuclear va donar el vistiplau a la renovació del contracte d'explotació de la central nuclear d'Ascó, que venç el pròxim 1 d'octubre, encara que els antinuclears creuen que encara hi ha temps d'aconseguir el tancament abans que el Govern faci pública la seva decisió en els pròxims dies.

Els manifestants han aixecat una gran pancarta, d'uns quinze per quinze metres, amb el tradicional lema ecologista "Nuclears no, gràcies", mentre un grup de persones s'han agafat de les mans per formar el lema de la manifestació, i tots junts han guardat un minut de silenci.

L'actor Pep Planas ha donat lectura a un manifest en què s'ha animat els ciutadans a trencar el "silenci polític" en aquesta qüestió i evitar que les grans empreses elèctriques i els governs català i espanyol "actuïn de forma invisible perquè la major manifestació del poder és la invisibilitat", s'afirma en el manifest.

Els antinuclears rebutgen que aquesta decisió es presenti com una simple qüestió tècnica i han recordat els problemes que ha patit aquesta central, el més greu d'ells la fuita del 26 de novembre de 2007, que segons denuncien va ser "ocultada" pels responsables de la central.

Recorden que Ascó porta 29 anys en funcionament i que ja ha deixat un llegat de 1.300 tones de residus radioactius.

Joan Coscubiela, candidat a les primàries d'ICV, present a l'acte, ha subratllat que "és cada vegada més evident que l'única raó per mantenir oberta Ascó són els beneficis de les empreses i l'increment dels seus guanys ". I ha assenyalat que, en lloc de fer reformes com la de l'Impost de Patrimoni, s'hauria de promoure la fiscalitat verda per desincentivar el mal ús dels recursos naturals.

El portaveu de la Plataforma Tanquem Ascó i físic i enginyer superior de telecomunicacions, Manuel Adelantado, ha denunciat que la producció de la central d'Ascó no és necessària per al proveïment elèctric.

En aquest sentit, ha afirmat que Ascó pot arribar a facturar sis milions d'euros diaris i que la generació d'electricitat per als seus propietaris és molt barata perquè externalitzen els grans costos, la gestió de residus i la responsabilitat civil.

Relacionats

Notícia

Durant la Setmana Europea de Prevenció de residus les 19 escoles que formen part d'Escoles + sostenibles de Sant Feliu han dut a terme diferents accions simbòliques per visibilitzar aquest projecte.

Acte
12/12/2023 - 09:00
El Born Centre de Cultura i Memòria. Plaça comercial, 12. Barcelona.
Article


 

Fins al 2 de desembre el Mercat Municipal estarà immers en la campanya 'Mercats sostenibles' de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa té un clar objectiu la reducció dels plàstics a través de la conscienciació, explicant l'impacte que té i quines alternatives hi ha. Una proposta que compta amb la implicació de l'alumnat de primer d'ESO de l'Institut Salvador Dalí.

Butlletí