[DA'09] Les Ciències Ambientals assoleixen la majoria d'edat

Diàlegs Ambientals'09 presenta cinc cara a cara sobre riscos, model socioeconòmic, territori, comunicació i aigua
Sostenible.cat
20/04/2009 - 00:00

Les Ciències Ambientals assoleixen a Catalunya la seva majoria d'edat. Sobre el calendari és quasi un fet -la primera promoció va començar a la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1992-, però qualitativament la celebració dels Diàlegs Ambientals'09 ho constata. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) acollirà al llarg d'aquest mes d'abril i maig cinc cara a cara entre experts en diversos vectors (riscos, model socioeconòmic, territori, comunicació i aigua) en la primera col·laboració entre l'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) -creada precisament per homologar la carrera- i la Societat Catalana d'Ordenació Territorial (SCOT).

Sostenible.cat oferirà uns "diàlegs paral·lels" -en forma d'articles- entre els participants al cicle al llarg de les cinc properes setmanes.

El setembre vinent començarà a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la dissetena promoció de la llicenciatura de Ciències Ambientals. La carrera va començar sense ni tant sols ser homologada -era la primera de l'Estat espanyol- en un context en el qual el concepte 'Medi Ambient' tot just començava a ressonar (per exemple la Generalitat havia creat el Departament tot just un any abans).

Actualment la situació és ben diferent. L'interès per les Ciències Ambientals ha experimentat una forta i ràpida efervescència des de l'àmbit més local als fòrums de caràcter global. De lluitar per homologar la carrera -element pel qual va néixer l'ACCA- a poder escollir fins a quatre universitats al Principat per cursar-la. Tot un món.

Tanmateix, com diu el refrany "no és or tot el que lluu". Jordi Oliver, vicepresident de l'ACCA i vocal de l'SCOT, considera que "sovint ens trobem en situacions en què el discurs més avançat no ha tingut prou temps per difondre's i encara menys per quallar entre la societat i els governants". A més, en l'actual situació, entén que cal visualitzar els "camins i reptes" per afrontar amb coherència la qüestió clau: "en quin model socioeconòmic cal inscriure la societat".

Debat complementari no contraposat
El cicle Diàlegs Ambientals'09 constarà de cinc sessions que se celebraran a l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest fet no és casual: l'SCOT és una societat filial de l'IEC, però respon segons Oliver "a la necessitat d'integrar les Ciències Ambientals a l'acadèmia nacional".

Cada temàtica tindrà dos ponents amb formacions o aproximacions diverses, sense buscar una volguda contraposició sinó més aviat una complementarietat. En riscos ambientals el diàleg serà entre Anna Ribas (professora de la UdG) i Joan Manuel Vilaplana (director de la publicació Riskcat); per debatre sobre el model socioeconòmic el cara a cara serà entre Marcel Coderch (membre del CADS) i el doctor en Filosofia Jordi Pigem. El tercer diàleg abordarà el model territorial amb les visions de Sito Alarcón (director de projectes de Barcelona Regional) i de l'expert en connectivitat i membre de la junta de l'SCOT, Xavier Mayor.

La importància de la comunicació en els problemes ambientals no mancarà al cicle amb la presència de la periodista Maria Josep Picó i el sociòleg ambiental Josep Espluga. Clourà els diàlegs el debat a l'entorn de l'aigua, mentre continuen les pluges i la sequera ha quedat relativament oblidada, amb la presència de dos experts de gran prestigi: el geògraf David Saurí (UAB) i l'economista aragonès Pedro Arrojo.

Sostenible.cat oferirà uns "diàlegs paral·lels" -en forma d'articles- entre els participants al cicle al llarg de les cinc properes setmanes. D'aquesta manera es pretén difondre un dels objectius del cicle, tal i com assenyala Oliver: "crear i aclarir quin ha de ser el nou model de desenvolupament, davant la impossibilitat de créixer infinitament en un planeta finit"..

--
Tots els articles de la sèrie:

[DA'09] Aprendre a conviure amb el risc: primer debat, sobre riscos, entre Anna Ribas i Joan Manuel Vilaplana.

[DA'09] Repensar-ho tot per avançar: segon debat, sobre la necessitat de canviar l'actual model de desenvolupament, entre Marcel Coderch i Jordi Pigem.

[DA'09] (Re)pensant el territori: tercer debat, centrat en la gestió del territori, entre Sito Alarcón i Xavier Mayor.

AdjuntMida
Image icon DA09.jpg6.25 KB

Relacionats

Notícia

El passat 22 de juliol de 2021, el Consell Comarcal d’Osona va constituir la Comissió Consultiva de l’Accés Motoritzat al Medi Natural de la comarca d’Osona”, la primera de Catalunya.

Butlletí