Cornellà acull un congrés internacional per a compartir bones pràctiques en sostenibilitat urbana

Font: Ajuntament de Cornellà de Llobregat

16/01/2019 - 16:33

Els dies 7 i 8 de febrer se celebrarà en el Citilab de Cornellà la Conferència Internacional “Greening for change”, amb la presència d’ experts nacionals i internacionals, que reflexionaran sobre com crear ciutats saludables, sostenibles i habitables. Les jornades analitzaran també el compromís ambiental de les ciutats europees i recolliran les experiències i pràctiques en sostenibilitat urbana que realitzen les ciutats que en 2019 van ser guardonades amb els Premis Green i Green Capital.

Amb l’objectiu de donar a conèixer les pràctiques en sostenibilitat urbana que realitzen les ciutats que han estat guardonades amb els premis Green Leaf i Green Capital, l’Ajuntament de Cornellà junt amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en col·laboració de la Comissió Europea i la Diputació de Barcelona, ha coorganitzat la conferència “Greening for Change”.

Cornellà de Llobregat ha obtingut el premi European Green Leaf 2019, conjuntament amb la ciutat holandesa de Horst aan de Maas, mentre que Lisboa ha estat guardonada com a Capital Verda Europea 2020, en un acte celebrat el passat mes de juny a Nijmegen (Països Baixos). Aquest premi, juntament amb el Green Capital, l'impulsa la Comissió Europea per premiar el compromís ambiental de les ciutats europees d'entre 20.000 i 100.000 habitants i més de 100.000 habitants respectivament, així com els seus esforços per promoure el creixement verd.

Un jurat expert ha reconegut el compromís de Cornellà de Llobregat en transformar-se en una ciutat realment sostenible dins d'una àrea metropolitana d'alta densitat, i que podria ser un model per a altres àrees urbanes compactes. L'avaluació experta té en compte aspectes com l’esforç en canvi climàtic i gestió energètica, mobilitat urbana sostenible, natura i biodiversitat, soroll i qualitat de l'aire, residus i economia circular, i la gestió de l’aigua. Tots ells amb el clar objectiu de millorar la ciutat i, sobretot, la qualitat de vida dels seus habitants.

Greening for Change

El Congrés començarà el 7 de febrer,  amb una conferència marc a càrrec del Dr. Mark J Nieuwenhuijsen , expert i líder mundial en avaluació de l'exposició ambiental, epidemiologia i avaluació d’ impactes per a la salut amb un fort enfocament i interès per la vida urbana sana. Posteriorment, es farà la presentació del projecte Cornellà Natura i  una visita guiada als eixos de transformació que s’han desenvolupat.

La segona Jornada de treball s’iniciarà amb la ponència de l’arquitecte i paisatgista Enric Batlle, que portarà per títol ‘Cornellà dins d’una metròpolis verda’. També es farà una visita guiada a l’entorn del riu Llobregat i el parc Agrari.

Durant els dos dies hi haurà diferents taules rodones on els experts parlaran de temes com ara: estratègies de desenvolupament urbà, mobilitat sostenible, infraestructura verda i blava o la resiliència urbana i el canvi climàtic.

Exposició itinerant del 7 al 21 de febrer

En el marc de la conferència es podrà veure la mostra ‘Metròpolis de ciutats, repensar l’urbanisme metropolità’ una mostra itinerant i interactiva, desenvolupada per l’AMB, que presenta els eixos bàsics que defineixen el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDU). El PDU és l’eina que ha de permetre revisar i actualitzar el model metropolità amb qüestions com la sostenibilitat ambiental, la cohesió social, la regeneració urbana, la mobilitat sostenible i la competitivitat econòmica. L’exposició s’inaugurarà el 7 de febrer al Citilab, romandrà oberta fins el 21 de febrer i després es traslladarà a Barcelona.


 

 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La instal·lació d'un jardí vertical aporta una estètica verda i respon als criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. Es tracta d'una nova tendència urbana per aconseguir augmentar la vegetació dins la ciutat i millorar la biodiversitat i la qualitat ambiental, beneficis que al mateix temps repercuteixen en la ciutadania.

Article

Mes de 250 persones van participar el diumenge 25 de novembre de 2018 en la festa d'inauguració del jardí de papallones i l'hotel d'insectes del parc del Canal de la Infanta, construït per l'AMB amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cornellà.

Butlletí