Combatre les plagues del horts amb depredadors naturals a La Garriga

08/08/2018 - 08:31

La Garriga fa un pas més en el seu projecte  Zero Biocides i es converteix en un municipi pioner en combatre les plagues dels horts urbans amb depredors naturals.

Aquesta nova fase va començar amb l'alliberament d'eriçons i la instal·lació de nius d’ocells i xots als horts de particulars del barri de Querol del municipi. D'aquesta manera es vol combatre les plagues d'insectes, cargols i llimacs, que afecten les collites, sense l’ús de productes químics.

L’eriçó és un mamífer insectívor molt efectiu per combatre plagues com els llimacs o els cargols. Una espècie que fins la segona meitat del segle XX vivia a aquests espais però que l’ús de biocides havia provocat la reducció de la seva població a tot Europa. Per tant, el projecte crea una associació win-win ja que aconsegueix la protecció d'aquestes espècies d'animals i alhora el control biològic de les plagues.

Segons el personal expert de l’empresa  especialitzada en gestió ambiental Biodiversitat.cat, una parella d’eriçons poden menjar centenars de llimacs, cucs i cargols cada setmana: una parella d’òlives uns 2500 ratolins, l’any; i les mallerengues carboneres uns 1500 insectes cada dia.

L'aposta de l'Ajuntament de la Garriga va més enllà. Aquesta lluita, que vol eliminar els productes químics, permetrà restablir l’equilibri natural dels ecosistemes del municipi i afavorir així el retorn d'òlibes, rèptils, la mostela, entre d’altres.

Està previst alliberar també mussols comuns, una espècie gairebé extingida al territori que es menja els ratolins, i també òlibes joves.

A partir de setembre, les persones que gestionen els horts, tant pel seu autoconsum com les que ho fan per comercialitzar, rebran formació per transformar-se a la producció ecològica i per adaptar els horts a aquestes espècies animals controladores d’aquestes plagues.

Aquesta fase, a la qual s'han adherit el 100% de les persones productores del Querol, segueix la mateixa filosofia de combatre les plagues sense l’ús de productes químics, que fa anys es porta a terme des de l'Ajuntament de la Garriga pel que fa als espais de verd urbà.

Així per exemple, s’utilitzen, des de fa anys, marietes per controlar les plagues de pugó o mètodes mecànics per disminuir la població de rosegadors.

El projecte Zero Biocides no només millora la qualitat ambiental de la Garriga sinó també la salut de la seva població.


 

Relacionats

Notícia
En el marc del projecte Llavors de sempre

200 persones de 20 horts comunitaris de Granollers i comarca han recollit recullen a l’Espai Congost safates de planter de varietats locals en el marc de la sisena edició del projecte Llavors de sempre.

Notícia

A través de l'ajuntament, Consell Comarcal i la Cooperativa Agroecològica l'Aresta cerquen propietaris de terrenys que els tinguin en desús per fer-hi horts i recuprar la terra per al sembrat.

Acte
15/09/2023 - 09:30
Biblioteca Núria Albó

Butlletí