Granollers esdevé seu del debat europeu sobre biodiversitat cultivada i polítiques alimentàries locals

19/05/2025 - 08:38

El Simposi Europeu de Granollers conclou amb un manifest per impulsar la biodiversitat cultivada a les ciutats.

Després de dos dies de ponències i treball en xarxa, el 1r Simposi Europeu "Fomentar la Biodiversitat Cultivada mitjançant Polítiques Alimentàries Locals" ha conclòs aquest dimecres 30 d’abril amb la presentació del Manifest de Granollers, un document desenvolupat col·lectivament amb l’objectiu de traçar una visió compartida: que l’any 2050 tots els municipis d’Europa disposin de polítiques alimentàries sostenibles, capaces d’oferir una alimentació saludable dins dels límits planetaris. Per aconseguir-ho, assenyala l’agroecologia i la producció ecològica com a vies fonamentals, situant la biodiversitat cultivada al cor d’aquests sistemes alimentaris com un bé públic gestionat per la comunitat local.

El document final fa una crida a l’acció a les ciutats europees perquè situïn la biodiversitat cultivada al centre dels seus sistemes alimentaris —com a bé públic i eina per fer front a la crisi climàtica— mitjançant estratègies locals integrals i suports multinivell. Així, el Manifest de Granollers proposa línies d’acció municipals en sis àmbits clau (governança, dietes, equitat social, producció, distribució i malbaratament alimentari) alineades amb el Pacte de Milà. Entre les mesures concretes figuren habilitar espais comunitaris permanents i inclusius (com horts urbans), incrementar la compra pública d’aliments ecològics i de varietats tradicionals, facilitar circuits curts de comercialització —mercats locals, canals de distribució de proximitat—, així com promoure el compostatge, els bancs de llavors locals i l’educació alimentària per involucrar la ciutadania. Així mateix, el text eleva recomanacions a les autoritats nacionals i europees: des de reconèixer el dret a la biodiversitat cultivada i el dret a l’alimentació en els marcs normatius, fins a integrar la diversitat agrícola en les polítiques de salut pública, finançar la investigació en sistemes alimentaris sostenibles i destinar fons per conservar les varietats locals tradicionals.

El simposi ha estat organitzat per l’Ajuntament de Granollers juntament amb la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia i el projecte europeu LiveSeeding, amb la col·laboració d’un comitè internacional de ciutats i organismes com la FAO o el Pacte de Milà.

 

Dos dies de treball compartit i reflexió

La jornada inaugural del simposi, celebrada aquest dimarts, va posar de manifest el compromís polític amb la biodiversitat cultivada. L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, va donar la benvinguda subratllant l’aposta municipal per la sostenibilitat. "La nostra ciutat té una llarga trajectòria en polítiques de medi ambient i de sostenibilitat agroalimentària. Aquest simposi és una mostra de la priorització d’aquestes polítiques des de l’àmbit local i posa en valor el treball en xarxa fet pels municipis".

Enrique Pueyo, alcalde d’Aínsa (Osca) i president de la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia, va destacar justament la importància d’integrar les varietats locals en les estratègies alimentàries. “Com a alcalde d’Aínsa, tinc molt clar que les polítiques alimentàries amb enfocament agroecològic han d’integrar la biodiversitat cultivada”, va afirmar Pueyo, considerant el simposi “una oportunitat per generar aliances i enfortir els processos municipals” juntament amb representants de tota Europa.

A escala autonòmica, Cristina Massot, secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, va destacar que la biodiversitat “és la base de la seguretat, la resiliència i la qualitat dels aliments”, i en aquest sentit va assenyalar que des de les institucions regionals i locals cal poder actuar amb “regulacions clares i menys burocràcia”. Massot va assegurar que Catalunya “és una comunitat autònoma pionera en el suport a les varietats locals” i compta amb una Comissió multiactor que “actua com a òrgan participatiu per a la gestió de la biodiversitat local”, va explicar.

Des de l’àmbit local, Francesc Arolas, regidor de Medi Ambient de Granollers, va presentar l’estratègia municipal per protegir varietats tradicionals a l’Espai Rural de Palou —350 hectàrees agrícoles del municipi— i frenar la pèrdua d’activitat agrària. Granollers dona suport a un banc de llavors comarcal, el Banc de Llavors del Vallès Oriental, que ja ha recopilat 230 varietats locals, a més d’impulsar la marca de productes de proximitat Productes de Palou, un mercat setmanal d’agricultors i la introducció de criteris agroecològics als menjadors escolars. “La biodiversitat cultivada és un element clau per al nostre sistema alimentari: sostenibilitat, patrimoni, gastronomia, cultura, adaptació al canvi climàtic, diferenciació comercial...”, va subratllar Arolas, destacant el valor multifuncional de les varietats locals.

La segona jornada celebrada aquest dimecres ha permès compartir iniciatives internacionals i municipals per fomentar l’agrobiodiversitat com la de la Metròpolis de Lió (França), del municipi basc d’Orduña, la World Farmers Markets Coalition, la ciutat d’Scandicci (Itàlia), o el Cork Food Policy Council (Irlanda).

 


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Article


Granollers ha estrenat un nou sistema de recollida de voluminosos. Amb l’objectiu d’evitar l'abandonament incontrolat de mobles i trastos vells al costat dels contenidors i mantenir els carrers més nets.

Article

El projecte de ZBE de Granollers té com a objectiu reduir la contaminació ambiental i preservar i millorar la qualitat de l'aire, la salut pública i la qualitat de vida a la ciutat

Butlletí