Catalunya, sobretot el Prepirineu, exposada a nivells d'ozó que l'OMS considera insalubres

Font: CCMA / Ecologistes en Acció

04/11/2022 - 09:00

L'informe anual d'Ecologistes en Acció conclou que tota la població de Catalunya ha estat exposada a nivells insalubres d'aquest contaminant

Els nivells d'ozó troposfèric a Catalunya han repuntat en el que portem del 2022 respecte als registrats els dos anys anteriors. Entre les raons hi ha les onades de calor intenses i prolongades d'aquest any.

És una de les conclusions de l'informe anual sobre la contaminació per ozó a tot l'estat espanyol d'Ecologistes en Acció. L'informe analitza les dades recollides entre l'1 de gener i el 30 de setembre a 490 estacions oficials de mesurament repartides per tot el territori espanyol, de les quals 51 es troben a Catalunya.

L'informe pren com a referència el valor recomanat per l'OMS, que s'ha superat a tot el territori, i, per tant, ha afectat tota la població catalana.

En canvi, si es considera el valor establert per les normatives europea i estatal de qualitat de l'aire, més lax que la recomanació de l'OMS, la població que ha respirat aire amb una contaminació superior a l'estàndard legal seria de 22.000 persones i es trobaria a la zona del Prepirineu.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, si es pren com a límit el valor establert per les lleis europea i espanyola, 1,3 milions de persones --el 2,7% de tota la població-- han respirat un aire amb una contaminació per sobre dels estàndards legals. A part del Prepirineu català, les altres zones afectades són al centre de la Península: el Corredor de l'Henares, la Sierra Norte i les conques de l'Alberche i del Tajuna, a Madrid.

Això significa que hi ha entre vuit i deu milions menys de persones afectades respecte als anys anteriors a la pandèmia, la xifra més baixa des del 2010. Però si es tenen en compte els nivells recomanats per l'OMS, la població que ha respirat aire contaminat per ozó va ser de 46,8 milions de persones. És a dir, tothom tret dels que viuen a les zones nord de les illes de Gran Canària i Tenerife i a les ciutats de Logronyo i Pontevedra.

Més informació i la notícia ampliada a CCMA.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dels contaminants avaluats per la xarxa automàtica de la Generalitat de Catalunya l'any 2022, es compleixen la majoria d’objectius de qualitat de l'aire a la majoria de zones. L’ozó troposfèric (O3) presenten algun incompliment d’algun objectiu de qualitat de l’aire. Les PM10 i el diòxid de nitrogen presenten superacions dels valors límit en un punt de mesurament.

Notícia

Les ZBE són àrees on es restringeix l'accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l'etiqueta o distintiu ambiental de cada vehicle, i també depenent dels fenòmens meteorològics que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l'aire. 

Acte
02/10/2023 - 10:00
Hall del centre cívic El Rieral

Butlletí