Campanya per millorar la recollida de residus orgànics a Barcelona

29/03/2017 - 14:21

Vuit educadors ambientals s’adreçaran als veïns de diferents barris de la ciutat de Barcelona perquè millorin els hàbits de recollida de residus orgànics, després que s’hagi constatat una baixada de la recollida d’aquest tipus d’escombraries.

L’objectiu de la campanya és fomentar la participació i la informació ciutadana i millorar les darreres dades. L’últim balanç sobre la recollida de residus posa de manifest que hi ha hagut un descens lleuger de la recollida de la fracció orgànica i, a més, revela que els contenidors tenien un 22% de matèria que no era orgànica. “Constatem un estancament en la recollida de residus orgànics, i per això creiem que cal fer accions que en millorin la quantitat i la qualitat”, ha assegurat aquest matí el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno.

Els vuit educadors formen part d’una campanya d’educació i de sensibilització que començarà als barris de la Barceloneta, les Roquetes, el Guinardó i el Putxet i el Farró. La campanya durarà sis mesos i ajudarà a dissenyar-ne una de posterior per al conjunt de la ciutat. A cada barri hi haurà dos educadors ambientals, que se situaran prop dels equipaments i s’adreçaran a la ciutadania per identificar i corregir les males pràctiques en la separació de les restes orgàniques.

L’estancament del reciclatge de residus orgànics es deu, segons Ximeno, al fet que encara no s’ha consolidat en els hàbits de reciclatge de la ciutadania —que, en canvi, sí que està avesada a reciclar altres fraccions, com el vidre—, perquè va ser l’últim que es va posar en marxa, el 2010. Barcelona s’ha integrat en l’Estratègia Residu Zero i s’ha compromès a continuar impulsant polítiques dirigides a la reducció de la generació de residus. En aquest sentit, un dels principals àmbits d’actuació consisteix a convertir la fracció orgànica en l’eix central de la gestió de residus.

Balanç de recollida del 2016

Les últimes dades expliquen que la generació de residus durant el 2016 es va incrementar un 1,8% respecte al 2015, i se situa en 1,30 quilograms per habitant i dia. Respecte a la recollida selectiva, va haver-hi una lleugera davallada: 35,9%, respecte al 36,3% del 2015. És a dir, continua l’estancament entorn del 35% des del 2011. Aquesta xifra està lluny de l’objectiu d’arribar al 60% que marca la Generalitat de Catalunya en el Programa de gestió de residus.

En termes absoluts, la recollida selectiva s’ha incrementat en 2.067 tones. Aquest increment es deu a l’augment de la recollida d’envasos (4,8%) i de vidre (2,27%). En canvi, han baixat la recollida de paper i cartró (−4,71%) i la de residus orgànics (−0,69%).


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Acte
30/01/2021 - 10:30
Article

El Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) recomana 7 llibres per conèixer a fons el repte de la gestió dels residus i descobrir què podem fer nosaltres per generar-ne menys, dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Butlletí