Boscos de posidònia a Mallorca, "laboratoris vius" davant la crisi climàtica

Font: Agències

27/07/2019 - 08:00

Aquest pla de reforestació submarina s'emmarca dins el projecte 'Bosc Marí' impulsat conjuntament per REE i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), amb la col·laboració del Govern Balear i l'Aeròdrom Militar de Pollença, que aquest any ha estat reconegut com a millor iniciativa de responsabilitat social en els Premis Cinc Dies a la Innovació Empresarial.

Les praderies mallorquines de posidònia són "laboratoris vius" que permeten estudiar com contribueix aquesta planta aquàtica, capaç d'emmagatzemar grans quantitats de CO2, a mitigar els efectes "més agressius" de la crisi climàtica.

Així ho ha indicat el responsable de Medi Ambient de Red Eléctrica Española (REE) a Balears, Borja Álvarez, quan es compleix un any des que es van iniciar les tasques de recuperació de la reserva d'aquesta planta, endèmica de la Mediterrània, a la zona de la badia de Pollença a Palma de Mallorca.

La posidònia local està "degradada per l'activitat humana" i requereix un programa d'actuacions d'aquest tipus per recuperar les seves funcions ecosistèmiques.

Durant una travessia en vaixell fins a la praderia danyada, que abasta gairebé dues hectàrees de terreny, Álvarez ha fet balanç de les actuacions de l'últim any i ha assenyalat que els brots plantats fins al moment "evolucionen de forma positiva".

Els tècnics responsables del treball estan fent un seguiment per "avaluar la supervivència dels nous exemplars i la recuperació de l'ecosistema i la seva biodiversitat".

Més de 12.000 exemplars de posidònia

Amb un pressupost de mig milió d'euros, aquest projecte pretén plantar fins 12.800 exemplars al llarg d'aquest any, dels quals ja s'han cultivat prop de 8.000.

La importància d'aquesta tasca es reflecteix en el fet que "si no s'intervé i esperem a que la zona es regeneri de manera natural, la posidònia trigaria uns cent anys a tornar a brollar i recuperar-se per complet", ha advertit Álvarez.

D'acord amb els seus informes, "mai abans s'havia treballat en un prat tan gran de posidònia", el que converteix a aquest en un "projecte pioner" que permetrà investigar a fons les particularitats d'aquesta espècie, protegida "per la seva rellevant paper en la lluita contra el canvi climàtic ".

Protecció de la biodiversitat

La importància ecològica d'aquesta planta resideix en el seu paper com "embornal del CO2 que està dissolt en l'aigua i que emmagatzema en el seu sediment", ha precisat el científic de l'IMEDEA Jorge Terrados, que ha afegit que la quantitat atrapada per aquestes praderies submarines pot ser "fins a 250 vegades superior a la capturada pels boscos tropicals".

A més, la posidònia és vital des del punt de vista de protecció a la biodiversitat, ja que serveix d'hàbitat a altres espècies de flora i fauna amb una gran influència en els diferents processos ecològics del fons marí.

Entre aquests processos figuren l'atenuació de l'onatge, la retenció de material i la fixació del sediment.

Les principals amenaces contra les poblacions d'aquesta espècie són la pesca il·legal d'arrossegament, l'ancoratge dels vaixells, les obres costaneres, els abocaments i el canvi de les condicions ambientals, ha afegit el delegat de REE a les Balears, Eduardo Maynau.

Maynau ha especificat un altre benefici del projecte: "fomentar la conscienciació i la educació ambiental" perquè "la restauració no és tan efectiva com la protecció dels ecosistemes" i aquest necessari protegir la posidònia un cop hagi estat recuperada a la zona. 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Un exemplar de tortuga marina (Caretta caretta) ha post ous, aquest divendres, a la platja de Punta Prima, al municipi de Sant Lluís, a Menorca. Es tracta de la primera vegada que es registra un esdeveniment d'aquest tipus a l'illa i el tercer a les Illes Balears, després de les dues postes registrades a Eivissa l'estiu passat.

Notícia

Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, planificar accions conjuntes per la prevenció del contagi, oferint el litoral com un espai saludable i font de salut.

Notícia

El recompte d’aus hivernants als diferents parcs naturals de les Illes Balears ha conclòs amb un cens de 16.061 aus de 70 espècies diferents i confirma que el canvi climàtic ja afecta a la dinàmica de les migracions.

Butlletí