Barcelona participa en un projecte europeu sobre contaminació acústica dels vehicles elèctrics i híbrids

29/08/2023 - 17:14

El programa formarà investigadors per avaluar la relació que mantenen els vehicles electrificats i la percepció humana del soroll.

L’Ajuntament de Barcelona participarà en el projecte europeu “Global Acoustic interaction and Psychoacoustic impact of the autonomous vehicles in interior and exterior NOISE” (GAP-NOISE). El seu objectiu és formar, a través d’un doctorat, a investigadors sobre la contaminació acústica dels vehicles elèctrics i els seus efectes a la ciutat i sobre el soroll ambiental.

El projecte el promou l’Institut d’Organització i Control de Sistemes Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya i hi participen empreses, centres de recerca, universitat i administracions públiques de diversos països com Alemanya, França, Bèlgica o Àustria. La contribució de l’Ajuntament de Barcelona serà, conjuntament amb la UAB i l’Ajuntament de Sabadell de donar formació als investigadors sobre la contaminació acústica a la ciutat i sobre el soroll ambiental.

El programa, que va començar el març de 2023 i finalitzarà el febrer de 2027, farà una selecció de deu investigadors que seran instruïts per tal d’emplenar el buit existent entre el coneixement i la tecnologia actuals en vehicles electrificats i la psicoacústica humana, que és l’estudi de la percepció humana del soroll. L’objectiu és generar un escenari teòric i pràctic ideal per desenvolupar una comunitat sòlida de científics, enginyers i agents socials capaços d’impulsar la integració acústica dels vehicles en zones urbanes.

La investigació posarà el focus en l’equilibri entre la limitació del soroll i la seguretat de conductors i vianants, amb una estratègia basada a millorar la qualitat del so i el reconeixement de vehicles electrificats i híbrids, per garantir la seguretat de les persones més vulnerables.

Aquest és un projecte finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Horizon Europe, sota l’acord de subvenció num. 101073014.

Més informació
 


 

Municipis: 

Relacionats

Article

TMB i Indcar han signat un acord per a realitzar proves reals amb el minibús en les línies de Barcelona durant 3 mesos. La signatura ha tingut lloc en el marc del congrés mundial de transport públic de la UITP de Barcelona, on ha estat presentat el nou minibús sostenible d'INDCAR.

Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Notícia

Estan en marxa dues licitacions que preveuen la incorporació de 32 cotxes d’assistència zero emissions tant per al servei de bus com per al de metro. La flota d’assistència de TMB està formada per més de 200 vehicles que tenen com a objectiu vetllar pel correcte funcionament del servei cada dia al carrer i a la xarxa del suburbà. Actualment, el 20% de la flota auxiliar és elèctrica.

Butlletí