Barcelona ja disposa d'una taxa de residus

Font: Betevè i Ajuntament de Barcelona

05/03/2020 - 08:00

La quota serà d'entre 27 i 51 € l'any segons el consum d'aigua de cada domicili i, en un futur, anirà lligada al reciclatge

A partir del mes de juliol els barcelonins pagaran una nova taxa per la recollida de residus. La Comissió d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona l’ha aprovat definitivament aquest dimecres amb el suport del govern (BComú i el PSC) i ERC. La resta de l’oposició hi ha votat en contra. La taxa serà d’entre 27 i 51 € l’any per llar segons el consum d’aigua. De fet, anirà inclosa dins el rebut de l’aigua.

La nova taxa vol fomentar el reciclatge a la ciutat, que està per sota del 40 %. En un futur, la intenció del govern municipal és bonificar els domicilis que reciclin més amb una factura individualitzada. Fins que no s’arribi a aquest estadi (més enllà del 2023), s’anirà afinant el cost de la taxa, primer per districtes i després per barris, segons les dades de reciclatge en cada zona.

Per fer-ho seran necessaris sistemes com ara contenidors intel·ligents, que l’Ajuntament preveu implantar ja en aquest mandat en alguns barris. L’ús de la deixalleria i dels punts verds permetrà fins a un 14 % de bonificació en la nova taxa (per a 15 usos l’any). També hi haurà reduccions per a persones amb discapacitat i en quedaran exemptes les llars en situació de vulnerabilitat.

Actualment, a Barcelona, l’índex de recollida selectiva se situa en el 38,8%, amb un cost de 191 euros per llar.

La nova ordenança compleix la Directiva 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, que obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus per protegir el medi ambient i la salut de la ciutadania. Aquesta norma europea estableix que el 2025 la recollida selectiva haurà de representar el 55% del total; el 2030, el 60%, i el 2035, el 65%.

Actualment, a Barcelona, l’índex de recollida selectiva se situa en el 38,8%, amb un cost de 191 euros per llar. Si arribés al 60%, el preu es podria abaixar fins a 163 euros. La taxa també contribuirà a accelerar els processos per reduir les emissions de CO2 que generen els abocadors i el tractament finalista o la incineració dels residus, que se situa al voltant del 10,4% del total.

 

Bonificacions de la taxa

La nova taxa s’aplicarà a la factura de l’aigua, i hi haurà una sèrie d’exempcions o bonificacions:

  • La majoria de les llars (un 73,3% del total) pagaran entre 27 i 51 euros l’any; això suposa entre 2,25 i 4,25 euros mensuals.
  • Un total de 12.500 llars en situació de risc de pobresa energètica o vulnerabilitat estaran exemptes de la nova taxa.
  • Reducció del 5% per persona addicional a l’habitatge a les llars que tinguin reconegut el benefici de la facturació especial del servei de subministrament d’aigua potable.
  • Reducció del 5% per cada persona empadronada al domicili que tingui reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 75%.
  • Reduccions de fins a un màxim del 14% de la quota de la taxa a les persones que facin ús dels punts verds fixos o mòbils de la ciutat.

 

Crítiques per vincular la taxa al consum d’aigua

El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que amb aquesta taxa es vol avançar cap a un model de pagament per generació de residus. Des d’ERC, Jordi Coronas ha reclamat un rebut clar i que s’avanci el calendari per individualitzar les factures. El portaveu dels republicans ha demanat que mentre això no arribi s’estenguin sistemes per fomentar el reciclatge com ara el porta a porta.

La resta de l’oposició ha criticat que la quota de la nova taxa es calculi segons el consum d’aigua. “Volem una taxa per generació, i això no ho és”, ha dit Elsa Artadi (JxC). Des de Cs, Luz Guilarte ha qualificat d’incongruent lligar la taxa al consum d’aigua. Josep Bou (PP) ha dit que comparteix l’objectiu d’incrementar el reciclatge però no la manera com ho vol fer el govern, un argument que ha repetit també Eva Parera (BCN Canvi).


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Notícia

Investigadors de la UPC treballen en el disseny i fabricació d'esculls artificials a partir de material de rebuig de la indústria, per ser reproduïts a gran escala amb impressió 3D. L’objectiu és protegir els entorns costaners dels efectes del canvi climàtic i accelerar la restauració dels ecosistemes danyats amb solucions d’economia circular

Butlletí