Barcelona incorpora clàusules per garantir els drets energètics en el nou contracte de subministrament elèctric

18/01/2017 - 09:15

L’Ajuntament de Barcelona ha incorporat per primera vegada clàusules de lluita contra la pobresa energètica i ambientals en els plecs de licitació del nou contracte de subministrament elèctric. Els drets energètics són un espai central i estratègic en les polítiques públiques de la ciutat.

 

L’objectiu del nou contracte és corresponsabilitzar les empreses i garantir el compliment de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament de Catalunya.Aquest contracte serà el darrer abans que es posi en funcionament la comercialitzadora d’energia municipal.

El nou contracte implicarà la signatura d’un conveni amb l’empresa concessionària del concurs per respondre a les necessitats derivades d’aquesta problemàtica, i implicarà la subministradora en la lluita contra la pobresa energètica, que actualment afecta un 10% de la població de la ciutat.

Les obligacions que recull aquest conveni són:

 • Signar un acord o conveni amb l’Ajuntament de Barcelona conformement al que estableix l’article 6.3 de la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.
   
 • Presentar un pla d’actuació anual per adaptar la potència i la tarifa contractada i facilitar l’accés al bo social o a altres tarifes socials i descomptes existents adreçats a persones i famílies amb risc de patir un tall elèctric i en situació de risc d’exclusió social.
   
 • Abans de tallar el subministrament elèctric, la subministradora ha de sol·licitar als serveis socials municipals un informe per determinar si la persona o la unitat familiar es troba en una situació de risc d’exclusió residencial.
   
 • Informar dels drets relatius a la pobresa energètica (Llei 24/2015) en qualsevol avís relatiu a factures impagades.
   
 • Habilitar mecanismes d’informació sobre tarifes socials i altres ajuts i mesures previstos per fer front a la pobresa energètica.
   
 • L’empresa adjudicatària del primer dels tres lots haurà de realitzar cada any cursos de formació sobre drets energètics i eficiència energètica per a clients de la subministradora: 15 cicles formatius de 20 hores, per a 50 persones cadascun.

El pressupost de licitació d’aquest nou contracte és de 65.260.166 euros, que és la suma dels tres lots en què es divideix el contracte. El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha explicat que aquesta divisió s’ha fet per afavorir la pluralitat de les empreses que optin a adjudicar-se el servei.

Aquestes noves clàusules són el compromís de l’Ajuntament amb la legalitat catalana, i ho fem extensiu a les companyies elèctriques i a les demandes de pobresa energètica”, ha manifestat el regidor.

Aquest és el darrer contracte que l’Ajuntament licita abans que entri en funcionament la comercialitzadora d’energia elèctrica pública, el 2019. L’objectiu és assolir la sobirania elèctrica i gestionar de forma integrada la generació elèctrica de fonts renovables, tant públiques com privades, i comercialitzar els excedents de consum a les llars i els ens municipals.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Article

El nombre de recàrregues fetes amb Endolla Barcelona ha augmentat considerablement durant el primer semestre del 2023: de gener a juny s’han registrat un total de 68.265 recàrregues de vehicles elèctrics, un 40% més que durant el mateix període del 2022. La xarxa d’electromobilitat, líder a l'Estat espanyol, ja té 18.000 persones usuàries, un 32% més que ara fa un any, i disposa de 717 punts de recàrrega.

Butlletí