Arriba 'Mamaterra', el I Festival Ecològic de la Infància

05/04/2006 - 00:00
Què és un Festival Ecològic? Un festival de productes 'bio' per a nens? Un festival de contes ecològics? Un festival que es troba en equilibri amb l'entorn, ecològic per definició? Doncs no. 'Mamaterra' és la primera Fira de coses de grans per a nens, la primera Fira d'alternatives i de noves actituds dirigida als nens, a mode de Festival. 'Com a nen que intento ser i reivindico, i com a portaveu dels nens ens afalaga de poder tenir un espai on se'ns informi i se'ns plantegi el món de demà que serà el nostre món'. Així ho va reivindicar el Pallassso Tortell Poltrona del Circ Cric en la presentació d'aquest primer Festival Ecològic de la Infància que tindrà lloc els dies 5,6, i 7 de maig en el marc de la 13a. Edició de Biocultura, la fira de les alternatives i el consum responsable. Més informació, aquí.
Tendresa en temps de rencors Els canvis d'hàbits i l'adopció de noves actituds, que de ben segur a molts adults pot començar a semblar estranyes, ja es practiquen a les escoles. D'aquesta manera els nens aprenen de ben petits a qüestionar-se coses que es donen normalment per inqüestionables, com la procedència de molts objectes quotidians i de consum, a saber quins aliments són més sans i naturals, a valorar els recursos com l'aigua, etc. En resum, se'ls ajuda a adoptar aquells valors necessaris per poder viure en una societat solidària i responsable amb el medi ambient. Aquest és l'objectiu d'aquesta fira i festival, i tal com diu Poltrona, ' els nens som una població que ens consideren que no tenim coneixements i com que no ens fa por allò que és desconegut, això ens fa intel'ligents. Els éssers humans han avançat amb les equivocacions perquè les coses que s'han pensat massa normalment no les han acceptat. Reivindico que aquests espais no siguin excepcionals solament un cop a l'any en una fira, sinó que estiguin presents en el nostre dia a dia'. Aquesta fira tindrà diverses parts. Per una banda en una gran carpa s'hi desenvoluparan les activitats més lúdiques: contacontes, tallers de construcció de barques de joguina amb energia solar, actuació del Pallasso Tortell Poltrona del Circ Cric, rifes de nines, documentals, berenars amb productes ecològics, tallers relacionats amb l'alimentació i l'agricultura ecològica... Per una altra, les famílies podran assistir a xerrades, ponències i debats de mà d'especialistes sobre temes com la lactància materna, el part natural, les alternatives als bolquers convencionals, els massatges infantils, l'alimentació...A més, dissabte i diumenge està previst un festival de cançons de bressol de tot el món, en el qual hi participaran entre d'altres, Lea Shalom & Bohemia Camerata, Regla Cumbá Trío, Las Migas... Canviar el 'xip' Vivim en una societat de consum massiu que no para de créixer. Constantment, ens creem noves necessitats per consumir més i més, i sempre tenim la sensació que 'ens falta comprar alguna cosa'. Aquesta insatisfacció permanent és un greu obstacle per al desenvolupament sostenible de la nostra societat i del nostre entorn. Canviar la nostra actitud davant del consum, practicar un consum responsable comença per invertir temps en la recerca d'informació sobre aquell producte. Cal per tenir criteri propi alhora de comprar i no deixar-se endur pel ganxo de la publicitat. Quan comprem caldria preguntar-nos per què volem aquell producte, si hi ha altres maneres d'aconseguir-lo, a quina empresa donem els diners quan escollim aquella marca, com és aquesta empresa, a qui pertany i com interactua amb la societat i el medi ambient. En aquest sentit, ens cal molta més informació sobre els productes que actualment es venen en els supermercats. Aquestes i d'altres qüestions es poden trobar a Biocultura. Ángeles Parra, directora de Biocultura i secretària general de l'Associació Vida Sana va presentar la Fira que tindrà lloc el proper cap de setmana a Barcelona. Va remarcar que aquesta Biocultura ja no és l'utopia d'uns 'hippies', sinó una realitat que interessa cada cop a un nombre més gran de persones. 'No és un negoci d'una empresa per guanyar més diners i vendre els productes 'verds'. Enguany hi participen prop d'unes 600 empreses i entitats repartits en dos pavellons del Palau Sant Jordi que ofereixen productes i serveis als hàbits quotidians de consum, més saludables i respectuosos amb el medi ambient. A més d'aliments ecològics i biològics, es mostren productes de neteja i cosmètics naturals, artesanies, música, ofertes de turisme rural, educació escolar alternativa, materials per la bioconstrucció, sistemes per estalviar aigua a casa, teràpies i medicines complementàries, i informació sobre les energies renovables. A més hi hauran més de 200 activitats paral'leles (taules rodones, conferències, tallers...) relacionades amb el consum responsable i lesalternatives naturals. En destaquen entre d'altres: naturopatia, reflexió sobre les vacunes sistemàtiques, xerrades sobre la grip aviària, maternitat, aigua, energies, etc. També se celebra una festa i entrega de premis Biocultura als millors productes i expositors de la Fira i al millor audiovisual o escrit aparegut en premsa relacionada amb el consum responsable. Falsos Bio La directora de la fira va celebrar que els falsos bio per fi desapareguin del mercat, gràcies al Real Decret del Ministeri d'Agriculltura aparegut a principis d'any en què es protegeix els termes Bio, Eco, Biològic i Ecològic per a la producció biològica. Tant és així que ja es pot veure als supermercats la retirada d'aquests productes, com és el cas dels Bio Danone que han estat substituïts per Activia, Bio Pascual per Funciona, Bio Don Simon per Biovit, Bio Trina per Vital Trina, ....Tots ells, però segueixen mantenint alguna paraula relacionada dorecta i indirectament amb bio o la nutrició, per seguir venent. Malgrat tot, aquesta abolició dels falsos Bio reactivarà de ben segur la producció agrària ecològica. Fèlix Martínez, de l'Associació de Productors, Elaboradors i Comercialitzadors de Productes Agroalimentaris Ecològics, va manifestar que el volum de productes ecològics venuts va augmentar molt l'any 2004, d'on Catalunya és la comunitat autònoma que té un major nombre d'elaboradors, comercialitzadors i importadors. Va afegir que tots ells són importants, no solament qui produeix el producte, sinó tota la cadena alimentària que hi ha al darrere. En aquest sentit Fires i trobades com les de Biocultura donen l'oportunitat de potenciar enormement aquests productes i comerciants, alhora que promouen un consum responsable i ecològic. Aquest cap de setmana es presentarà oficialment el Llibre Blanc de la Producció Agrària Ecològica, una diagnosi del sector que està a l'espera d'un Pla estratègic per part del govern. Aquesta Fira també coincideix amb la III Setmana de Gastronomia Biològica. Iker Erauzkin, cuiner del restaurant Cent Divuit, va agrair i celebrar la tasca de fires com Biocultura perquè aposten pel respecte als cicles vitals de les plantes i dels productes i en conseqüència es pot aconseguir la seva completa gama d'aromes i sabors, i evidentment, els seus valors nutricionals. 'Estem abusant massa, de vegades espremem massa la taronja i darrera el suc hi ha una pell amarga que ens el pot malmetre. Hem d'utilitzar els recursos de la natura quan aquesta ens els ofereix.' 'Més' no sempre és millor Inma Mayol tancar l'acte de presentació de Biocultura que va tenir lloc a la Sala Polivalent del Mercat de Santa Caterina. 'Gaudir dels tomàquets o les maduixes en la temporada que els pertoca és sempre un plaer molt superior al fet de tenir-les tot l'any i aquest canvi cultural pot esdevenir un món més sostenible'. Fires com Biocultura mostren que aquest consum responsable i ecològic no es troba renyit amb un desenvolupament econòmic i que existeix una aposta de futur en aquest sentit que la fira s'encarrega de potenciar. Des de l'ajuntament s'ha detectat, amb enquestes realitzades cada dos anys, que existeix un neguit i preocupació pels temes mediambientals i ecològics, però es percep també una dissonància amb els hàbits quotidians. Per aquest motiu volen oferir eines per connectar aquests dos principis, el desig amb la realitat. 'Biocultura ens facilita la feina, ja que mostra productes concrets d'una manera molt pedagògica i des de l'ajuntament volem donar suport a totes aquelles iniciatives que promoguin i obrin camins en aquesta via de fer una ciutat i un món més sostenible'. Respecte als transgènics, Mayol va afegir que 'la normativa que es faci a Catalunya a l'entorn dels transgènics ha de garantir que no hi haurà contaminació als conreus tradicionals i biològics'.

Relacionats

Butlletí