Argentona assoleix un 97% de puresa en la recollida de matèria orgànica

Es tracta del tercer informe consecutiu en què les impureses es troben per sota del 5%
Font: Aj. Argentona
04/09/2009 - 00:00
El vostre municipi és també notícia? Envieu les vostres notícies a: redaccio@sostenible.es

Argentona ha assolit el 97,2% de puresa en la recollida de la matèria orgànica, segons l'última caracterització emesa a finals d'agost. Segons informa el consistori, es tracta del tercer informe consecutiu en què les impureses es troben per sota del 5%.

L'última caracterització emesa per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) quant a l'anàlisi de la matèria orgànica recollida el 16 d'agost a Argentona xifra en el 97,2% la puresa de la mostra de 279,03 kg d'entre els 5.740 kg recollits aquell dia. Només un 1,97% dels residus recollits van entrar dintre la fracció d'impropis.

A poques setmanes de començar a implantar la Taxa Justa d'escombraries, aquestes dades són encoratjadores pel municipi, sobretot perquè demostren que els hàbits de separació de residus per ser reciclats posteriorment estan plenament consolidats a les llars argentonines, no només entre els residents habituals del municipi, sinó també entre els estadants en període estival.

No obstant això, l'ajuntament assegura que fa falta millorar la separació en origen a totes aquelles les llars que, sistemàticament, encara seleccionen els residus de manera incorrecta (o simplement no els seleccionen) i, addicionalment, fan un ús continuat i quotidià de les àrees d'emergència que estan dimensionades per a emergències i no per fer de petits abocadors.

Què és què
La caracterització és una acció de control que realitza l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per la qual, a les plantes de tractament on es porta l'orgànica o els envasos, i pràcticament sense avís previ, es fa descarregar un dels camions en un moll a part, a l'atzar. D'aquella brossa, i d'acord amb la metodologia establerta, se'n decanta una mostra d'aproximadament 250 kg de residus que són revisats i separats, element per element. Un cop acabat aquest procés de separació, es pesen els residus impropis sobrants i se'n determina el percentatge.

S'entén per impropis els materials que s'han abocat en una fracció a la qual no corresponen. Per exemple, el paper (contenidor blau) dipositat al contenidor d'envasos (contenidor groc), o l'orgànica (contenidor marró) dipositada al rebuig (contenidor verd).

El percentatge resultant de les caracteritzacions oficials és molt important, perquè afecta directament el cànon que retornarà l'ARC, és a dir afecta l'import econòmic que l'ARC haurà de retornar al municipi per la bona gestió i selecció dels residus. Com més impropis surten, menys diners es retornen, i precisament aquests diners s'han de reinvertir directament a rebaixar el cost de la taxa anual.

Municipis: 

Relacionats

Acte
14/11/2023 - 08:30
Tecnocampus Mataró. Avda. Ernest Lluch, 32
Notícia

Es tracta d’una iniciativa que vol donar suport als professionals d’hotels, restaurants i bars de la ciutat en la correcta gestió dels residus que generen. Informadors d’Ecovidrio visitaran els establiments del sector els propers dies.

Notícia

1.620 alumnes han seguit les xerrades sobre canvi climàtic impartides pel Consell Comarcal del Maresme

Butlletí