Albirament de balenes i aus marines a la costa del Garraf

Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
07/03/2016 - 10:24

Un pescador local va alertar el 3 de març  del primer albirament de balenes a la costa de Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a les aus, durant la passada temporada 2015 van ser albirades fins a 28 espècies d'aus pertanyents a 13 famílies diferents.

Les balenes van ser dos o tres exemplars que nedaven en direcció nort davant de la costa de Vilanova i la Geltrú. Aquest aquesta visita de rorquals comuns al litoral del Garraf es dóna per inaugurada la temporada, segons ha confirmat l'associació Edmaktub, una organització sense ànim de lucre dedicada a l'estudi i la divulgació del medi aquàtic.

El rorqual comú (Balaenoptera physalus) és una balena que pot arribar als 24 metres de longitud i és una de les espècies de cetacis més grans i més abundant en aquesta zona de la Mediterrània però alhora és la menys coneguda, tot i passar cada primavera molt prop de la costa catalana. El projecte Rorqual pretén estudiar i conèixer aquesta espècie en profunditat.

Durant les campanyes d'albirament realitzades amb motiu del Projecte Rorqual, una investigació sobre la presència de balenes a la costa del Garraf, els experts van constatar la riquesa de la fauna de la zona i han destacat l'abundant presència d'aus al litoral local. Concretament, calculen que hi ha més de 28 espècies d'aus marines que visiten la costa del Garraf, de famílies com les gavines, els estercoràrids, les baldrigues, els estèrnids, els corbs marins i els mascarells, entre d'altres. 

L'Associació Edmaktub està desenvolupant des de 2013 un projecte de recerca centrat en l'estudi de la presència i el comportament del rorqual comú a la franja costanera compresa entre Barcelona i Tarragona. Durant les campanyes marines, que es realitzen entre els mesos de febrer a juny realitzant trajectes aleatoris a la costa del Garraf, l'equip científic d'Edmaktub ha constatat la gran biodiversitat de la zona d'estudi. Així, a més de balenes, és freqüent observar diferents espècies de cetacis, peixos i altres animals.

 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Mou-te pel zero! és una campanya impulsada per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú conjuntament amb Go Zero Waste amb l’objectiu de promoure la reducció de residus i el comerç local a través de reptes a l’abast de tothom.

Notícia

Butlletí