Aigua de qualitat al sector agrari en temps de sequera

24/05/2024 - 17:35

L'Agròpolis de Viladecans ha acollit una jornada per presentar el projecte Agreen, una iniciativa d'innovació d'Aigües de Barcelona que consisteix a utilitzar directament l'aigua regenerada en l'agricultura a l'entorn metropolità, per tal de reduir la dependència de recursos hídrics convencionals.

La jornada ha comptat amb la benvinguda de Richard Calle, regidor de Sostenibilitat Ecològica i amb la participació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Cetaqua (Centre Tecnològic de l'Aigua), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Parc Agrari del Baix Llobregat i l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

En períodes de sequera com l'actual, i tenint en compte l'emergència hídrica estructural que pateix la conca mediterrània, i per tant l'àrea metropolitana de Barcelona, és imprescindible disposar de nous recursos i reserves d'aigua a través de solucions mediambientals sostenibles. Per aquest motiu, Agreen vol servir als agricultors perquè s'adaptin al canvi climàtic, contribuir a la seva resiliència i mantenir la seva competitivitat en el mercat.

Per demostrar que l'aigua regenerada és segura i que és una solució òptima per garantir una activitat agrícola més resilient i competitiva, s'ha implantat una estació pilot al Parc Agrari, en concret, en un hivernacle de l'Agròpolis de la UPC, perquè regui diferents cultius experimentals amb fins a sis tipus d'aigües de diferents orígens del Baix Llobregat, entre elles la regenerada. A partir d'aquí s'analitzarà la qualitat de l'aigua seleccionada i es farà un seguiment del risc microbiològic i químic en funció del tipus d'aigua. També es planteja quantificar l'increment de la resiliència de les activitats agrícoles a conseqüència de l'ús de l'aigua regenerada.

El reg agrícola amb aigua regenerada permetria aportar una aigua de qualitat, segura i de proximitat al sector agrari i garantir la disponibilitat del recurs sense dependre de la pluja en períodes de sequera.

 


 

Categories: 

Relacionats

Acte
08/06/2024 - 10:30
Viladecans
Notícia

A més, s'ha deixat la previsió per poder doblar l'equipament en un futur i assolir les 300 plaques

Butlletí