Actuacions a Girona per millorar i potenciar l'estat ecològic de masses d'aigua

07/04/2021 - 08:26

L'Ajuntament de Girona i La Sorellona inicien les actuacions per millorar i potenciar l'estat ecològic de masses d'aigua en diversos punts del municipi.

El conveni entre el consistori i l’associació inclou l'alliberament d'espinós a la font dels jardins de la Devesa.

L’Ajuntament de Girona i l’associació La Sorellona han iniciat aquest mes de febrer les actuacions conjuntes per millorar i potenciar l’estat ecològic de masses d’aigua en diversos punts del municipi. Es tracta de la primera acció dins del conveni entre totes dues organitzacions. Martí Terés és el regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Girona.


Concretament, l’activitat inicial ha consistit a buidar la font ornamental dels jardins de la Devesa i en retirar els peixos que hi havia, la majoria d’espècies exòtiques. Prèviament, personal expert de La Sorellona havia fet formació a les brigades municipals de jardineria encarregades del manteniment de fonts i basses ornamentals del municipi per ampliar els seus coneixements en la matèria. També se’ls va proporcionar la informació necessària perquè puguin diferenciar les espècies exòtiques de peixos de les autòctones.

El consistori i La Sorellona preveuen alliberar de cara a la primavera – estiu diversos exemplars d’espinós a la font dels jardins de la Devesa, amb l’objectiu de crear un nucli de reserva d’aquesta espècie protegida. Iago Pérez és tècnic de l'associació La Sorellona.

Més enllà de la font dels jardins de la Devesa, l’àmbit del conveni contempla diversos punts d’aigua municipals entre els quals hi ha dues basses naturals als boscos del barri de Palau; la bassa dels jardins del doctor Figueres, o basses temporals properes al riu Ter, entre d’altres.

Tot i que la funció principal d’alguns d’aquests punts d’aigua és ornamental, tots ells constitueixen un bon hàbitat aquàtic a escala comarcal que es considera d’interès preservar, tant per la gestió que se n’ha fet fins ara, com per la qualitat de la seva aigua, o per la seva situació estratègica respecte a altres masses d’aigua de la zona.

En altres casos, la funció de les basses naturals o d’aquelles situades en l’entorn natural, en espais periurbans, és la de conservar la fauna. En aquest sentit, constitueixen hàbitats aquàtics excel·lents que es podrien potenciar, precisament pel fet d’estar situats en espais de transició entre la zona urbana i la natural. Són declaracions de Iago Pérez.

El conveni entre l’Ajuntament i La Sorellona es va firmar el passat 1 d’octubre del 2020 i té com a objectius específics crear nuclis de reserva d’espècies aquàtiques amenaçades, en concret de l’espinós i el tòtil; millorar i potenciar l’estat ecològic d’aquestes masses d’aigua, millorar gradualment la naturalitat de les ribes, entre d’altres millorar la impermeabilitat de les basses per a la correcta reproducció d’espècies aquàtiques amenaçades, com el tritó verd, el tritó palmat o la salamandra, entre altres espècies d’amfibis i invertebrats aquàtics, i eliminar o aplicar un control intensiu d’espècies exòtiques invasores o problemàtiques, sobretot de fauna aquàtica.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
10/06/2021 - 19:00
Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona
Article

El 8 de juliol va tenir lloc l’audiència pública oberta a tothom sobre l’estratègia de ciutat per fer front a l’emergència climàtica.

Article

L’Ajuntament de Girona dona suport a aquest projecte impulsat per Coca-Cola, que compta amb l’adhesió de la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes, i en què també participen les entitats mediambientals Ecoembes i Ecodes i la Federació d’Hostaleria de Girona. En la primera fase, s’han instal·lat 32 punts de recollida selectiva de residus en el recorregut Olot-Girona de les vies verdes i s’han afegit a la iniciativa 47 establiments propers a la ruta per reduir la petjada de carboni a la demarcació.

Butlletí