Prevenció del malbaratament alimentari local

21/11/2025 - 07:56

La Red de Municipios por la Agroecología i la Fundació Espigoladors fan públic el “Manual per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari des del local: Situació actual, anàlisi de normatives i accions palanca”, una eina pràctica que busca orientar els municipis en la implementació de polítiques i accions concretes per reduir el malbaratament alimentari als seus territoris.

Aquesta publicació arriba en un moment especialment rellevant, després de l'aprovació el 20 de març passat de la Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una normativa que aborda la problemàtica a tota la cadena alimentària i estableix, entre altres mesures, l'obligatorietat per a tots els agents de la cadena alimentària de comptar amb un pla de prevenció.

El manual, elaborat per Adrià Burniol García, Pablo Castro Castrechini i Raquel Díaz Ruiz de la Fundació Espigoladors per a la Red de Municipios por la Agroecología i amb el finançament de la Direcció General de l'Agenda 2030, ofereix un recorregut per la normativa existent a nivell internacional, nacional i autonòmic, i presenta més de 20 accions concretes i abastant totes les baules de la cadena alimentària: des de la producció primària fins al consum final.

Jorge Molero, coordinador tècnic de la Red, destaca que "els municipis són actors clau en la transformació dels sistemes alimentaris. Aquest manual demostra que hi ha moltíssimes possibilitats per actuar des del local, aprofitant l'oportunitat del nou marc normatiu per fer canvis significatius en la reducció del malbaratament alimentari".

Per la seva banda, Adrià Burniol García, principal autor de l'estudi, afegeix que "la nova llei suposa un avenç important, especialment pel seu enfocament preventiu i el reconeixement de l'espigueig com a eina de prevenció. Aquest manual és un pas més per transformar aquestes directrius en accions concretes a l'àmbit municipal, com hem demostrat en el treball d'Espigoladors durant els últims deu anys".

 

Accions concretes per a cada baula de la cadena alimentària

El manual identifica propostes específiques per a cada fase del sistema alimentari local. A la producció primària es plantegen mesures com la promoció de l' espigueig , la planificació de compres, la donació de peix des de les llotges o l'aprofitament d'excedents a horts urbans.

En els àmbits de transformació i distribució, es proposen iniciatives com ara la recuperació d'aliments en mercats majoristes i la creació d' incubadores per a emprenedories en economia circular .

Per a la fase de comercialització, es recullen accions com la sensibilització a comerços, la implantació de neveres solidàries o l'organització de “ mercats de les lletges ” per a productes que no compleixen amb els estàndards estètics.

Pel que fa al consum final, el manual recomana campanyes dirigides a les llars , la promoció del compostatge i accions de sensibilització en restauració i menjadors col·lectius .

Finalment, al pla transversal, s'advoca pel desenvolupament d'estratègies alimentàries, l'elaboració de plans de prevenció de residus i la revisió de normatives de compra pública alimentària.

Cadascuna d'aquestes propostes va acompanyada d'exemples reals de municipis que ja estan implementant aquestes iniciatives, demostrant-ne la viabilitat i l'efectivitat.

 

Un compromís amb la sostenibilitat i la inclusió social

Tant la Red com la Fundació Espigoladors destaquen la importància d'abordar el malbaratament alimentari no només com un problema ambiental —segons la FAO, representa el 10% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle—, sinó també com una qüestió de justícia social i desenvolupament econòmic local.

La prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari s'ha d'entendre des d'una visió sistèmica, vinculada a la promoció de sistemes alimentaris més justos, sostenibles i saludables, on l'economia social i la inserció laboral juguen un paper fonamental ", assenyala Burniol.

El manual ja està disponible per a baixar gratuïtament a les pàgines web de les dues organitzacions ( https://www.municipiosagroeco.red/  i https://espigoladors.cat/publicacions-i-recursos/ )

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Què passa realment quan intentem fer una compra sense residus al supermercat?

Article
Organitza una acció!


 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. La 17a edició tindrà lloc del 22 al 30 de novembre de 2025, fent èmfasi en la importància d’afrontar el repte creixent dels Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE).

Article

Mataró demana la implicació de la ciutadania per lluitar contra el malbaratament alimentari.

Butlletí