Mataró impulsa formacions per a sectors professionals per reduir el malbaratament alimentari

16/10/2025 - 08:00

S'han programat sessions formatives gratuïtes per a empreses i professionals de menjadors escolars, restauració i comerços d’alimentació per fer front a la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

L’Ajuntament de Mataró posa en marxa un cicle de sessions formatives gratuïtes adreçades a tres col·lectius professionals clau en el consum alimentari de la ciutat: gestores de menjadors escolars, establiments de restauració comercial (bars, restaurants, cafeteries) i comerços d’alimentació.  Es tracta d’una acció formativa emmarcada en el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals de Mataró 2023-2030, organitzada amb la col·laboració de la FAGEM i el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme. Compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i serà impartida per professionals de la Fundació Espigoladors.

Aquestes formacions tenen com a objectiu donar a conèixer la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i aprofundir en les especificacions de la normativa actual per tal de facilitar la seva aplicació real i pràctica en el dia a dia professional. La iniciativa també pretén donar resposta a les noves obligacions derivades de la Llei estatal de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que impacta directament en aquests sectors. Aquesta normativa estableix mesures concretes per reduir el malbaratament en tota la cadena alimentària i exigeix als establiments implementar plans de prevenció, protocols de donació d’excedents i accions de sensibilització. Entendre i aplicar correctament aquesta llei és clau per avançar cap a un sistema alimentari més just i sostenible.
 

Formació adaptada, participativa i amb aplicació directa

Un dels punts forts de les sessions és el seu enfocament pràctic i adaptat a cada sector. 

En el cas de les botigues d’alimentació i petits supermercats, es realitzarà una sessió on s’exposarà el context de les pèrdues i el malbaratament alimentari en el marc, també, de la nova normativa. A la vegada, es revisaran les causes principals del malbaratament en el comerç d’aliments i es facilitaran recomanacions per tal de poder-lo prevenir i reduir.

En el cas de menjadors escolars i sector de la restauració comercial, com que la seva activitat també incorpora una etapa de transformació, la formació s’amplia i es divideix en dues sessions:

  • Primera sessió: Contextualització de la problemàtica i revisió dels requisits normatius. Identificació de dubtes i recollida de necessitats específiques del sector.
  • Segona sessió: Resolució de casos pràctics dissenyats a partir de les situacions reals plantejades pels participants, per trobar solucions aplicables en contextos concrets.

La formació per a professionals de menjadors escolars s’adreça tant als responsables i equips de cuina com als equips gestors del menjador (monitors i personal auxiliar de menjadors).


Per què participar-hi?

La metodologia participativa amb què s’impartiran les formacions assegura que la formació sigui útil, personalitzada i directament aplicable al dia a dia dels professionals. En finalitzar la formació, les persones assistents:

  • Comprendran millor la problemàtica de les PMA i com afecta la normativa vigent a la seva activitat concreta.
  • Hauran rebut recursos i exemples pràctics per fer front al malbaratament alimentari segons la jerarquia de gestió de residus alimentaris establerta per llei.
  • Formaran part d’una xarxa de professionals compromesos amb la sostenibilitat comunitària de Mataró.

 


 

Categories: 
Municipis: 
MaresmeMataró

Relacionats

Article

Mataró demana la implicació de la ciutadania per lluitar contra el malbaratament alimentari.

Notícia

La recollida d'escombraries ha estat una patata calenta des de fa anys. 

Article

El municipi ha obtingut una de les dues noves distincions que s’han donat aquest any a Catalunya en reconeixement de la participació activa del sector hostaler en la recollida selectiva.

Butlletí