Infografia: Sergi Mayench i Marc Solanes
Les comunitats energètiques van molt més enllà de compartir plaques solars. Són agrupacions de persones, empreses o institucions que decideixen prendre el control sobre com es produeix, consumeix i gestiona l’energia al seu entorn. Però, què poden fer realment?
A través d’una comunitat energètica es pot generar electricitat renovable i compartir-la entre veïns o empreses, però també millorar l’eficiència dels edificis, accedir a ajudes públiques, o fins i tot fer compres col·lectives de pèl·lets, bicicletes o bateries.
Aquestes iniciatives també obren la porta a una mobilitat més sostenible, amb vehicles compartits o punts de recàrrega, i impulsen la formació i la capacitació per fer créixer el coneixement i la implicació col·lectiva. Les comunitats energètiques, en definitiva, no només són una resposta a la crisi climàtica: són una eina per fer més just, democràtic i arrelat el nostre model energètic.
Des de la seva aparició, ara ja fa quatre anys aproximadament, han anat evolucionant i desplegant-se al llarg del territori de forma lenta però continuada. Caldrà veure, a mitjà i llarg termini, quin acaba sent el seu rol a Catalunya i si esdevindran una eina de canvi de cara a la transició energètica dels pròxims anys.