Una experiència immersiva sobre l’emergència climàtica

28/04/2023 - 08:10

El Castell de Lloret a Lloret de Mar obre el 28 d’abril amb una experiència immersiva dedicada a l’emergència climàtica.

Des del 28 d’abril, Lloret de Mar disposa d'un nou espai immersiu dedicat a l’emergència climàtica. El Castell de Lloret obre les portes completament renovat, convertit en una atracció cultural on s’exposaran les causes, conseqüències i solucions davant el gran repte al qual ens enfrontem com a societat: el canvi climàtic. La proposta és una idea de l’empresari Gustavo Buesa, que ha comptat amb la direcció artística de Toni Cruz i Pascuals Design en el disseny i la construcció de les tres sales del Castell de Lloret.

El Castell de Lloret, conegut com a Castell d’en Plaja, es va inaugurar el 1940. Va ser un projecte de l’industrial gironí Narcís Plaja, i des dels seus inicis es va convertir en un dels edificis més emblemàtics de Lloret de Mar. Després de passar per diverses mans, el Castell de Lloret es trobava en desús i bastant abandonat, i Gustavo Buesa el va adquirir amb la voluntat de convertir-lo en un espai cultural obert a la ciutadania, ja que, fins ara, sempre havia estat tancat al públic.

El projecte de restauració ha permès no només obrir tots els espais del Castell de Lloret, sinó també adaptar-los a les noves necessitats amb la construcció de nous serveis, com un ascensor que permetrà a tothom accedir a un dels espais més emblemàtics: una terrassa amb vistes privilegiades a la Costa Brava. A més, en consonància amb la temàtica de l’espai, s’han utilitzat materials sostenibles i s’han instal·lat plaques fotovoltaiques per abastir les instal·lacions amb el mínim impacte. 

 

Una experiència única segons els promotors

L’experiència al Castell de Lloret comença a través d’un passadís de pantalles de grans dimensions on el visitant podrà sentir els efectes d’un tsunami. Serà la benvinguda a un recorregut que dura al voltant d’una hora en la qual es passarà per tres sales, dedicades, respectivament, a les causes, les conseqüències i les solucions davant l’emergència climàtica. 

Sala 1. Les causes

Quines activitats han contaminat el planeta? Com hem arribat fins aquí? Quins sectors contaminen més? En aquesta primera sala, el visitant es posarà unes ulleres de realitat virtual i s’endinsarà, a través del metavers, en les causes de l’escalfament global. L’accés a la sala es farà després d’haver passat per un espai exterior on hi ha exposada una escultura que mostra de manera espectacular l’evolució de les fonts renovables.

Sala 2. Les conseqüències

Com es viuen els efectes del canvi climàtic? Fins on arribaran la desforestació o la contaminació dels oceans? Aquesta segona sala permetrà sentir a la pell les conseqüències de l’emergència climàtica. A través d’una tecnologia única a Europa, els visitants, asseguts en una plataforma mòbil i envoltats d’una pantalla de leds de 12 metres de longitud, experimentaran efectes sensorials que no els deixaran indiferents.

Sala 3. Les solucions

Com podem posar fre a l’emergència climàtica? La tercera sala ofereix les solucions, aquells petits gestos que, cadascú de nosaltres, podem fer per pal·liar els efectes de la tragèdia. Aquestes solucions es presenten en forma de tres jocs digitals interactius:

  • El joc de la casa eco: com transformar la casa en un habitatge ecològic i estalviar diners i energia
  • El joc de la cistella de la compra: com consumir de manera conscient i ecològicament responsable
  • El joc de la cinta transformadora: com generar menys residus i reutilitzar tot allò que tenim 

 

Una proposta turística adaptada a tots els públics

El Castell de Lloret vol esdevenir una eina pedagògica per a les generacions futures, per això, s’ha elaborat un recorregut a mida per escoles i criatures a partir de 6 anys, que es farà amb visites guiades, per tal que puguin descobrir els continguts amb un context més ampli i adaptat a les seves necessitats. 

Un dels espais més emblemàtics del Castell de Lloret és la seva espectacular terrassa, amb vistes privilegiades sobre la platja de Lloret de Mar i la Costa Brava. Per tal que tothom pugui gaudir-ne, la terrassa es mantindrà oberta un cop acabades les visites, de manera que els visitants, hagin gaudit o no de l’experiència, podran relaxar-se, prendre un refrigeri i admirar les vistes. Durant els mesos de temporada alta, es projectarà sobre el Castell de Lloret un espectacle de llums i colors, que serà visible des de la mateixa platja de Lloret. 

La proposta del Castell de Lloret, si bé és de titularitat privada, coincideix plenament amb els objectius de la vila d’obrir-se a un públic familiar, que desitja viure noves experiències i que, en especial, busca propostes responsables amb el medi ambient, vinculades a la natura i al territori.

El projecte s’alinea amb el que ha dut a terme el municipi els darrers 20 anys, fent visitables els espais culturals i patrimonials del Museu Obert de Lloret (MOLL): els Jardins de Santa Clotilde, el Museu del Mar, Casa Museu Can Font, Can Saragossa o el Turó Rodó. A més, el projecte de rehabilitació preserva l’entorn natural, doncs l’estudi encarregat ha treballat per provocar el mínim impacte en l’entorn.


 

Municipis: 
SelvaLloret de Mar

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Butlletí