Fites de la transició energètica a Espanya l'any 2022

Font: Suelosolar.com

05/04/2023 - 08:23

L'Observatori de la Transició Energètica i l'Acció Climàtica (OTEA) del Basque Centre for Climate Change (BC3) ha presentat l'informe anual que recull l'evolució de diferents indicadors relacionats amb el clima.

Els titulars més destacats de l'informe OTEA són:

  • L'any passat va registrar el nombre més alt de dies sota onades de calor: 42. Es tracta del número més alt de la sèrie històrica.
     
  • Els preus energètics van assolir màxims històrics. El preu mitjà del gas natural al MIBGAS va ser 98,8 €/MWh, superant àmpliament el màxim assolit el 2021 quan el preu mitjà va ser 47,5 €/MWh.  
     
  • El saldo negatiu de la balança comercial energètica es va duplicar el 2022, a causa dels alts preus dels combustibles fòssils importats. El saldo negatiu va assolir els 48.210 milions d'euros, cosa que representa gairebé un 4% del PIB.  
     
  • L'any passat, les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) van augmentar un 3% respecte del 2021, malgrat els alts preus energètics.


Font: BC3

  • Les emissions del sector elèctric van augmentar més del 10% respecte a l'any anterior. La producció elèctrica mitjançant cicles combinats va incrementar més d'un 50% a causa de la sequera i l'augment de les exportacions d'electricitat. 
     
  • 2022 va ser un gran any per a la solar fotovoltaica. El sistema elèctric va sumar 3.829 nous MW de capacitat instal·lada. Des del 2018, la capacitat instal·lada de solar fotovoltaica s'ha multiplicat per tres.
     
  • La capacitat instal·lada d'autoconsum es va duplicar per segon any consecutiu i va assolir els 5,2 GW. En quatre anys, la capacitat instal·lada s'ha multiplicat per 13 anys.  
     
  • La tornada a la normalitat va fer augmentar les emissions de GEH en el transport un 6%, malgrat els alts preus dels hidrocarburs.
     
  • Les emissions de GEH es mantindrien en el camí objectiu del PNIEC. 
     
  • El 2022, la quota de renovables en el consum final d'energia va pujar al 22%. No obstant això, necessita accelerar-se per assolir la quota objectiu del 42% el 2030 establert al PNIEC.
     
  • El PNIEC estableix l'objectiu de reduir la dependència energètica al 61% el 2030. El 2022 va assolir el 74,1% lluny de l'objectiu.
     
  • El consum d'electricitat sobre el consum d'energia final va ser del 24,6%. L'electrificació de l'economia també requereix un impuls addicional si es vol assolir l'objectiu del PNIEC del 29% el 2030.  
     

El Basque Centre for Climate Change (BC3) és un centre de recerca de la xarxa d'excel·lència (BERC) del País Basc i un dels centres estatals amb la distinció Maria de Maeztu. Destaca per la seva vocació investigadora sobre les causes i les conseqüències del canvi climàtic, col·labora activament amb l'entorn social i empresarial i produeix coneixement multidisciplinari per facilitar i impulsar la presa de decisions cap a un desenvolupament sostenible a escala internacional. www.bc3research.org/


 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Butlletí