La Civicleta de Tarragona

03/03/2023 - 09:28
Foto: Tjerk van der Meulen.

Foto: Tjerk van der Meulen.

Els alumnes del IES Vidal i Barraquer lliuren a l’Ajuntament de Tarragona el projecte Civicleta

La Xarxa de Centres Cívics de Tarragona impulsa el projecte de la Civicleta, un servei de préstec de bicicletes que vol fomentar l’ús d’aquest vehicle sostenible per part de la ciutadania. En aquest sentit es pretén donar un servei integral i anar més enllà del préstec, per això els Centres Cívics també seran un punt de recollida i donació de peces que permetran el reacondicionament autònom de les bicicletes. El servei de Civicleta, té gran interès també en augmentar el conjunt de bicicletes pel servei de cessió, a través de donacions de peces o bicicletes completes. Tanmateix, la Civicleta vol oferir un servei de mobilitat a totes aquelles persones que no tinguin facilitat d'accés a mitjans de transport, facilitant-los la possibilitat del desplaçament amb fluïdesa durant el seu dia a dia. 

L'alumnat de l’INS ha desenvolupat una proposta de reutilització de bicicletes i un programa per al foment del seu ús. L’Ajuntament de Tarragona ha rebut el projecte i n’estudiarà la seva integració i posterior desenvolupament a través de la Xarxa de Centres Cívics.

Aquesta iniciativa neix d’una proposta que fa l’IES Vidal i Barraquer a la Conselleria de Mobilitat en el marc del desenvolupament de la Ciutat 30. 

L’alcalde de Tarragona ha introduït el projecte i ha destacat els valors que amb aquests es volen treballar. “El projecte Civicleta comprèn la igualtat d'oportunitats, l'economia circular, el foment de noves fórmules de mobilitat no contaminants reivindicant els mètodes actuals, oferint recursos que arribin a tota la ciutadania i permetin i facilitin l'accés i l'oportunitat per fer realitat una mobilitat segura i sostenible. I el més important, motivat perquè tot aquest procés sigui participatiu en el qual la ciutadania s'involucri al màxim”, ha detallat l’alcalde, Pau Ricomà

El conseller de Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha destacat el treball “cap a la Tarragona inclusiva, sostenible i cohesionada. No hi ha suficient amb construir carrils bici, cal farcir-los tot creant consciència col·lectiva i coneixement al voltant de la pràctica de la bicicleta”, ha dit. 

Per la seva banda, la consellera de Centres Cívics de l’Ajuntament de Tarragona, Paula Varas, ha explicat que “els Centres Cívics tornen a actuar com a clara primera porta d’entrada del ciutadà a l’Ajuntament i, compromesos amb l’economia circular i com a ciutat 30 que som, volem oferir i democratitzar aquest servei donant l’oportunitat a tothom d’accedir a aquestes bicicletes de manera gratuïta”.  

Finament, el director de l'Institut Vidal i Barraquer, impulsor del projecte, Xavier Munté, ha remarcat que “és molt bo per la ciutat de Tarragona que un institut com el nostre col·laborem en projectes com aquest perquè som un institut de serveis i els nostres alumnes sortiran molt ben preparats perquè treballen amb projectes reals com aquest”.  

 

La Civicleta al centres educatius

El projecte també inclou una guia per als centres educatius. Amb aquesta guia, des de la Xarxa de Centres Cívics es busca una doble intencionalitat. Per una banda, donar a conèixer i difondre aquest projecte de mobilitat a tota la comunitat educativa a través dels equips educatius, les AFA, i consell escolars; i per l’altra, explicar les normes de funcionament i ús d’aquest servei per tal que els centres escolars puguin gaudir d’aquest projecte en activitats educatives i caràcter lectiu. 

 

Funcionament de la Civicleta

Per facilitar l’ús dels diferents serveis de la Civicleta, s’ha dissenyat un reglament que té com a finalitat regular el funcionament i l’ús dels serveis. El servei de Civicleta, que s’ubicarà físicament al Centre Cívic de Torreforta, es dirigeix a la ciutadania major de 18 anys resident a Tarragona (de 16 a 18 amb autorització del pare, mare o tutor/a legal), entitats, col·lectius, associacions i grups sense ànim de lucre de la ciutat com escoles i instituts.  

Per fer ús del servei caldrà inscriure’s prèviament presencialment al punt d’atenció d’aquest servei al Centre Cívic de Torreforta, on també s’hauran de retornar les bicicletes. El preu de l’abonament anual és de vint euros i s’inclou el carnet de la Civicleta i la fiança. 

L’horari del nou servei serà el següent: a l’hivern, de dilluns a divendres de 8 a 21 h i dissabtes de 9 a 14 h; i a l’estiu (del 25 de juny al 30 de setembre), de dilluns a divendres de 8 a 15 h. 


 

Municipis: 
TarragonèsTarragona

Relacionats

Article

La Universitat de Barcelona promou la mobilitat sostenible entre els seus treballadors i treballadores durant els desplaçaments laborals, gràcies a la Flota UBici, una iniciativa reconeguda com a una de les Bones idees per canviar el món de 2022. Voleu conèixer tots els detalls?

Article


La BaixCicletada tindrà lloc el dia 1 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que se celebra del 16 al 23 de setembre. Es tracta d’una activitat gratuïta oberta  tothom que vulgui gaudir d’un recorregut en bicicleta pel Baix Llobregat.  

Article

Injuve reconeix la Conselleria de Joventut amb la distinció de 'Bona Pràctica' del projecte Climactives

Butlletí