Cornellà de Llobregat es mobilitza per fer front al canvi climàtic

25/01/2023 - 08:00

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha aprovat un pla d'accions per aconseguir més autonomia energètica i la resiliencia del municipi davant els canvis ambientals.

L’Ajuntament de Cornellà va aprovar, al passat ple del mes de desembre, el PAESC (Pla d'Acció per l´Energia Sostenible i el Clima) el full de ruta per portar a terme l´adaptació de la ciutat al canvi climàtic fins a l´any 2030.

Els grans objectius d’aquest pla són:

  • Reduir en un 55 % l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
  • Combatre la pobresa energètica i millores les condicions ambientals per a les persones més vulnerables.
  • Adaptar la ciutat als riscos ambientals que comporta el canvi climàtic i la pressió humana.
  • Millorar els hàbitats naturals de la ciutat i la seva biodiversitat.
  • Plantejar-ne les bases per poder arribar a la neutralitat energètica l'any 2050.

El pla va més enllà de l'acció municipal (les emissions dels serveis municipals s'estima en un 2% del total emissions de la ciutat) i pretén incidir en molts aspectes de la vida ciutadana: transport, habitatge, sector terciari...  La seva importància es fa més que evident en un any de temperatures anormalment altes, amb l'augment desmesurat del preu de l'energia i en què s'ha pogut comprovar el perill de la dependència energètica de fonts llunyanes, perilloses i contaminants. 

El PAESC consta, de fet, de dos plans diferents interdependents: el PME (Pla de Mitigació d'Emissions), elaborat conjuntament amb la Diputació de Barcelona i que recull, entre altres acords, el compromís de reduir les emissions al municipi fins a un 50% el 2030. I el PLACC (Pla Local d'adaptació al Canvi Climàtic), desenvolupat amb l'ajut del Àrea Metropolitana de Barcelona. El primer conté 84 accions i el PLACC, 30 més. Les més importants fan referència a la millora de l'eficiència energètica, la contractació d'energia verda i la implantació d'energies renovables, el foment de la mobilitat sostenible, la garantia de subministraments bàsics a famílies vulnerables, el foment de la rehabilitació d'edificis, etc. 

El PLACC detalla diferents escenaris, els riscos associats, i les accions a implementar: Onades de calor / Pluges extraordinàries / Confort climàtic de l'espai públic / Confort climàtic dels edificis / Xarxa de refugis climàtics / Recursos hídrics / Biodiversitat

De fet, l’Ajuntament ja fa temps que treballa en mesures que contribueixen a pal·liar tots aquests riscos, molts dels objectius del pla ja es recollien en el projecte estratègic Cornellà Natura, com ara incrementar el verd urbà, promoure la mobilitat activa i sostenible, i impulsar el consum eficient de recursos...


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Amb l’arribada de l’època estival i les altes temperatures Cornellà disposa de refugis climàtics per garantir el confort tèrmic de les persones que no tenen sistemes de climatització a les llars.

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Notícia

Prop de 700 estudiants d’entre 6è de primària i 2n d’ESO de les escoles i instituts de Viladecans han sortit al carrer per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans de la ciutat, amb l’objectiu de quantificar el carboni emmagatzemat en aquests.

Butlletí