Tres sistemes innovadors sostenibles s’aplicaran en la regeneració d’habitatges

16/12/2022 - 11:00

Els tres sistemes guanyadors del repte urbà llançat per buscar solucions per a la regeneració d’edificis d’habitatges es produiran i, a partir del març del 2023, es provaran en entorns reals durant un any. L’objectiu és que puguin ser eines disponibles per accelerar la reforma i l’ampliació d’edificis de la ciutat.

Els equips han hagut de desenvolupar diverses solucions que es puguin incorporar als edificis, segons les necessitats de reduir el consum energètic o de millorar el confort i l’accessibilitat.

El requisit era utilitzar mètodes constructius de baixes emissions i amb costos limitats, que permetin regenerar un volum suficient d’habitatges en les dècades vinents per incidir en els compromisos de descarbonització. En concret es demanava implementar el següent:

  • un equip per ampliar el volum de l’edifici per facilitar la creació d’espais comunitaris i incorporar nous ascensors i escales
  • un equip de millora de les façanes i cobertes
  • un equip de coberta vegetal aljub per captar i utilitzar l’aigua de pluja
  • un equip fotovoltaic amb panells solars
  • un equip per automatitzar els sistemes i garantir el confort i la millora ambiental


Tres projectes guanyadors

De les vuit propostes presentades, elaborades per un total de 29 entitats, entre estudis d’arquitectura, institucions acadèmiques, empreses constructores i instituts d’innovació i recerca, se n’han seleccionat tres.

La proposta amb més puntuació ha estat l’anomenada Aligra, presentada per l’equip format per Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido. Es basa en una estructura de fusta amb tancaments multicapa que millora les prestacions d’edificacions existents, com el mal aïllament, l’escassetat d’espais comunitaris o els pisos molt petits. Es tracta d’una proposta basada en l’economia de mitjans, la modularitat, la lleugeresa, la facilitat de muntatge, els materials ecològics i la flexibilitat.

La segona proposta seleccionada, anomenada Regenerar Barcelona, la presenten la Universitat Politècnica de Catalunya i Constraula. Es tracta d’una estructura autoportant de fusta on es van configurant de manera oberta i adaptable els diversos espais interiors, semiexteriors i exteriors, tot incorporant també els equips que es demanaven en la convocatòria.

La tercera solució seleccionada, anomenada InnoFAB, ha estat presentada per un equip format per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil i Verdtical Urban Biotechnology, amb una proposta composta per una estructura metàl·lica i per sistemes de tancament i d’acabat industrialitzats, lleugers i multicapa que donen resposta als diversos equips i objectius plantejats.


Innovació aplicada a la ciutat 

Ara es fabricaran els tres prototips, amb la previsió de tenir-los muntats el març del 2023 per poder-los provar durant un any en edificis existents. Disposaran de suport, assessorament i acompanyament tècnic, així com de mecanismes de visibilització i comunicació. El repte ha estat promogut per la Fundació BIT Habitat, amb l’Institut Municipal d’Urbanisme i la Gerència d’Urbanisme, i s’emmarca en el Programa de regeneració urbana, que fa un pas endavant per trobar solucions integrals d’impuls a la rehabilitació mitjançant sistemes constructius sostenibles i innovadors. La convocatòria dona suport financer als millors projectes, amb un ajut que correspondrà al 80% de la despesa i amb un mínim de 100.000 euros i un màxim de 150.000 euros.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

S’instal·laran un total de 2.267 panells fotovoltaics en 7 centres esportius municipals, amb una superfície conjunta de 5.932,78 metres quadrats. Es calcula que generaran més d’1,69 milions de kWh anuals d’energia renovable, l’equivalent al consum energètic de 541 habitatges durant un any. Aquesta aposta per la generació d’energia des de equipaments municipals contribueix a la reducció de les emissions de carboni i al foment de l’autosuficiència energètica

Article

Cooperasec ha impulsat aquesta iniciativa que promou l'ús compartit entre el veïnat d'objectes, com una aspiradora o una tenda de campanya, per potenciar el consum responsable i el residu zero

Butlletí