Els aparcaments de Barcelona seran centres de serveis a la mobilitat

20/11/2022 - 08:00

També s'està impulsant un prova pilot per programar la recàrrega de vehicles elèctrics als aparcaments municipals.

Amb aquest nou model d’aparcament es redefinirà de manera progressiva la xarxa de BSM, que disposa de 45 aparcaments distribuïts per tots els barris i districtes de la ciutat, per anar més enllà de l’estacionament de vehicles, redefinir els espais i integrar-hi nous serveis i solucions de mobilitat urbana, posant les persones usuàries sempre al centre. A finals d’any començarà la construcció del nou aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, el primer que es concebrà i construirà des del principi com a ‘hub’ de mobilitat.

La transformació de la xarxa d’aparcaments de BSM comporta una nova oferta de serveis des d’un punt de vista arquitectònic, amb una definició de l’espai molt més diàfana, sense pilars, amb àrees d’ús flexible i sostres més alts que permeten l’entrada de tot tipus de vehicles.

 

Solucions de mobilitat amb valor afegit

El nou espai integrarà serveis de valor afegit que donin resposta a nous hàbits i necessitats socials: des de punts de recàrrega elèctrica i espais segurs per deixar-hi la bicicleta fins a consignes per recollir paquets del comerç electrònic.

Aquest nou plantejament fa necessari fer dels aparcaments espais més amables i, sobretot, funcionals, tant per a les persones que hi accedeixen en cotxe o moto com per a les que hi accedeixen a peu.

A més, aquests nous aparcaments contribuiran a la reducció del trànsit i les emissions contaminants generades per la distribució urbana de mercaderies gràcies a la instal·lació d’espais click and collect, on la ciutadania podrà recollir i retornar paqueteria les 24 hores del dia. També disposaran de punts de microdistribució, és a dir, petits espais d’emmagatzematge des d’on els operadors de distribució podran repartir mercaderies als barris dels entorns fent ús de vehicles sostenibles.

 

Ciutadella del Coneixement, el primer aparcament que es construirà seguint aquests nous criteris

Ubicat al solar delimitat pels carrers de Wellington, Villena, Ramon Trias Fargas i l’avinguda d’Icària, el nou aparcament estarà operatiu a partir del segon trimestre del 2025 i, a més de places d’aparcament, disposarà d’espais segurs per estacionar bicicletes i vehicles de mobilitat personal, més punts de recàrrega elèctrica de la xarxa Endolla Barcelona i espais reservats per a operadors de serveis de cotxe i motocicleta compartits.

Més enllà dels canvis arquitectònics, l’aparcament també inclourà la implementació d’una nova imatge, en què la il·luminació serà la protagonista. Aquest nou disseny reforçarà la sensació d’amplitud i confort, amb l’objectiu de fer dels aparcaments entorns de ciutat més amables i funcionals.

Els aparcaments BSM també continuaran apostant per la digitalització i les noves tecnologies, com els processos de pagament mitjançant l’aplicació SMOU i la dotació de 4G i 5G. A la vegada, s’està treballant per estendre a tota la xarxa altres millores, com l’accés automàtic per lectura de matrícula, ja desenvolupat per a cotxes i motos de les persones abonades, que es començarà a fer extensiu a tothom qui fa ús dels aparcaments per períodes més curts.

 

Prova pilot per programar la recàrrega de vehicles elèctrics als aparcaments municipals

El primer testatge es farà a l’aparcament BSM Porta de Sarrià, del districte de Sarrià - Sant Gervasi, amb l’objectiu que la recàrrega dels vehicles es faci en les hores de menys demanda energètica. Aquesta mesura de gestió intel·ligent de l’energia forma part del programa europeu eChargeDrivers, en què participa la xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics Endolla Barcelona.

Per planificar la recàrrega a l’aparcament municipal de Sarrià – Sant Gervasi, la persona usuària d’un vehicle elèctric haurà d’aparcar el vehicle davant d’un punt d’Endolla Barcelona ubicat a l’interior de l’aparcament municipal. Després accedirà a l’aplicació de mòbil municipal, Smou, i escanejarà el codi QR del punt de recàrrega. A continuació podrà escollir si vol recarregar el vehicle al moment o bé programar el dia i l’hora de la recàrrega.

Si l’opció és planificar la càrrega, s’haurà d’indicar l’hora prevista de recollida del vehicle i el nivell desitjat de la recàrrega de la bateria. Com a mesura d’estalvi energètic i econòmic, els vehicles es recarregaran en les franges d’hores vall.

 

La xarxa de punts Endolla Barcelona, la més gran de l’Estat

A Barcelona hi ha més de 650 punts per endollar i carregar un vehicle elèctric. És la xarxa pública d’electromobilitat més gran d’Espanya, amb un punt de recàrrega per cada 11,4 vehicles elèctrics existents. La majoria, el 75%, són de càrrega lenta i estan ubicats a l’interior dels aparcaments municipals BSM. La resta són de càrrega ràpida i estan instal·lats al carrer per a usos esporàdics.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S'ampliarà la xarxa metropolitana pública actual de 10 a 102 a finals del 2024

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

L’AMB, en col·laboració amb Movement, desde 2018 tira endavant els Premis Bicimpuls que són un reconeixement a les entitats metropolitanes que dediquen el seu treball i esforços per la promoció de la bicicleta a la Metròpolis Barcelona. Així, enguany, els premis Bicimpuls arriben a la seva sisena edició. Les candidatures estan obertes obertes fins al 14 de gener.

Butlletí