Les entitats municipalistes valoren positivament les modificacions introduïdes en la proposta del nou Decret-llei d’energies renovables

29/10/2021 - 12:29

Representants de l’FMC, l’ACM i Micropobles es van reunir divendres amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per debatre la nova proposta de decret.

Representants de les entitats municipalistes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya, es van reunir aquest divendres al matí amb la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per debatre sobre la proposta de decret que ha de modificar el Decret-llei 16/2019 d’impuls de les energies renovables i de part de la Llei 16/2017 del canvi climàtic.

Les entitats municipalistes han rebut la proposta de modificació com un primer pas en línia de les aportacions que al mes de juny van fer arribar a la Conselleria. Aquelles aportacions s’havien realitzat amb el treball conjunt en el darrer any amb altres entitats com Unió de Pagesos, ANPIER (Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica), UNEFCAT (Associació d’Empreses Fotovoltaiques de Catalunya) o EolicCat (Associació Eòlica de Catalunya).

En aquell primer document, entre d’altres, se sol·licitaven mesures per promoure i facilitar la participació de la ciutadania en la transició energètica, consensuar amb el territori la ubicació dels nous projectes, les compensacions territorials i interterritorials, i intentar reduir l’ocupació innecessària de territori protegint els espais d’alt valor.

El futur decret-llei contempla bona part de les propostes i les tres entitats municipalistes valoren positivament els canvis introduïts, tot i que encara queden temes oberts que la nova norma no contempla. Recordem que aquest nou decret-llei pretén minimitzar l’impacte social de projectes d’energies renovables i fer-lo compatible amb l’activitat agrària i el desenvolupament sostenible del medi rural. Al mateix temps, també modifica la Llei del canvi climàtic per fer compatible la planificació energètica amb la planificació territorial.

Les entitats municipalistes recorden la importància que el món local pugui incidir en els canvis que s’introdueixin en el període en què el decret-llei s’ha de convalidar al Parlament, ja que en l’anterior no es va poder participar. Alhora, es dona especial importància al futur Pla Territorial Sectorial, demanant que sigui consensuat amb els ens locals. Finalment, aposten perquè la taula de diàleg social prevista en el nou decret llei esdevingui un punt de trobada on poder parlar de tots els temes que afecten l’àmbit de les energies renovables.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El pla del Govern preveu la creació d’una xarxa d’oficines tècniques per donar suport als municipis, l’aprovació del Pla territorial i de la Llei de transició energètica, la creació d’una energètica pública i l’impuls de l’aprofitament de la biomassa i el biogàs.

Article

El ple de l'Ajuntament de Jorba va aprovar dimecres 8 de setembre per unanimitat assumir com a iniciativa institucional d'àmbit local una consulta popular múltiple i no referendària amb dues preguntes, amb l'objectiu de conèixer l'opinió dels veïns sobre la possible ampliació de sòl industrial al municipi per ubicar-hi en part el Parc Tecnològic i Empresarial previst al Pla Director Urbanístic d'Activitat Econòmica de la Conca d'Òdena (PDUAECO), i la implantació al municipi d'instal·lacions d'energies renovables. L'Ajuntament acceptarà el resultat d'aquesta consulta, malgrat que sigui no referendària.

Notícia
Ajuntament de Lleida

Ajuntament de Lleida

S’introdueix a l’ordenança de l’Horta una ocupació màxima dels parcs fotovoltaics de 10 hectàrees, ampliables a 20 si existeix un contracte de manteniment o d’inici d’activitats agropecuàries.

Butlletí