Sabadell renova els seus compromisos amb el Pacte d'Alcaldies pel Clima i l'Energia

Font: Ajuntament de Sabadell

13/07/2021 - 07:00

El pacte implicarà el compromís de la ciutat per reduir les emissions de COen més d’un 55% l'any 2030 per mitjà de l’aplicació d’un Pla d’Acció. 

El Ple Municipal de Juliol de l'Ajuntament de Sabadell ha aprovat l’adhesió de Sabadell al Pacte d'Alcaldies pel Clima i l’Energia i renova així el compromisos anteriors. Es tracta d’una iniciativa de participació ciutadana impulsada per la Comissió Europea en la lluita contra l’escalfament de la Terra.

El Pacte consisteix en el compromís de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant la millora de l’eficiència energètica i impuls de fonts d’energia renovables.

El compromís que assumirà la ciutat serà reduir les seves emissions de CO2 més enllà del 40%, en més d’un 55% l'any 2030, a augmentar la resiliència mitjançant l’adaptació als impactes del canvi climàtic i a facilitar l’accés universal a uns serveis energètics segurs i sostenibles. Sabadell ja es va adherir al Pacte dels Alcaldes l’any 2008 on assumia el compromís de reduir emissions en mes d’un 20% l’any 2020, i va renovar el pla d’acció pel període 2016-2020.

La situació d’emergència climàtica actual i la necessitat de ser mes ambiciosos han fet que Sabadell renovi el seu compromís amb el Pacte dels Alcaldes i assumeixi reptes mes ambiciosos.

 

Pla d’Acció

Per assolir els objectius del Pacte, l’Ajuntament de Sabadell ha elaborat un el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima 2030 (PAESC). El pla també es va aprovar al Ple.

El PAESC 2021-2030 de Sabadell consta de 40 accions, estructurades en 6 eixos estratègics. El cost total de l’aplicació del Pla es de 88.179.288 €. D’aquestes 40 accions, 22 son de mitigació i 18 d’adaptació. Donat que les emissions de l’àmbit de compromís del PAESC al 2005 son de 814.168 tones de CO2 es proposen 6 eixos d’acció que han de permetre la reducció de 319.492 tones de CO2, la qual cosa suposa una reducció del 55,7% d'emissions respecte el 2005. La implementació de les 40 accions suposarà una reducció de consum energètic de 1.008.720 MWh i una producció energètica renovable de 154.715 MWh.

El cost total de l’aplicació del Pla es de 88.179.288 €, la majoria del qual correspon al cost de les accions de mitigació (80.403.378 €), sent la resta per les accions d’adaptació (7.775.910 €).

A tall d’exemple, pel que fa a les accions de mitigació, 2 corresponen al sector d’edificis municipals, 1 al sector terciari, 4 al sector residencial, 1 a l’enllumenat públic (instal·lació de LEDs), 1 a la flota municipal (ambientalització de la flota tant municipal com de transport púbic), 6 al transport privat (pacificació de carrers, entorns escolars, foment del vehicle no contaminant, impuls de la bicicleta, etc.), 4 a la producció local d’energia (implantació de fotovoltaica en edificis i en depuradores, etc.) i 3 al sector residus i altres.

Pel que fa a les accions d’adaptació, 6 corresponen al sector de l’aigua (pla de sequera, ús d’aigua regenerada, ordenança municipal, ús d’aigües no potables, entre d’altres); 3 al de planificació urbanística (mitigar la illa de calor, transformació de la Gran Via i del balcó del riu Ripoll) ; 3 al de medi ambient i biodiversitat; 1 al d’agricultura i sector forestal (foment de l’agricultura sostenible); 1 al de salut (gestió de plagues i nous vectors); 2 a protecció civil i emergències; 1 a turisme i 1 a altres.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sabadell i Vimusa impulsen la rehabilitació energètica del parc públic d’habitatges.
Notícia

Sabadell aposta per la millora en qualitat i eficiència energètica. Les millores s’han portat a terme al camp de futbol Arraona-Merinals, als complexos de Sant Oleguer, Gràcia i Sabadell Sud, i als pavellons del Nord, Cal Balsach, i el Pavelló Municipal d’Esports. En total, en tots aquests espais, el govern local ha realitzat una inversió de més de 600.000 euros

Article

Els treballs inclouen la renovació de lluminàries tant d’espais interiors com exteriors de l’equipament.

Butlletí