La Diputació de Barcelona finalitza la restauració i naturalització de les basses del Jardí de les Heures

14/05/2021 - 11:22

La Diputació de Barcelona ha dut a terme un projecte de naturalització de les basses ornamentals  del Jardí de les Heures amb l’objectiu de potenciar la biodiversitat d’aquest espai.  Dissenyats per l’arquitecte August Font i Carreras, junt al Palau de les Heures, per encàrrec de l’industrial Josep Gallart i Forgas al final del segle XIX, aquest jardí té un important valor de connexió entre el teixit urbà i el Parc de Collserola. La proximitat al Parc Natural de Collserola i la urbanització laxa que l’envolta afavoreix una presència notable de fauna, aus i una important riquesa vegetal.

Per reforçar el component d’aigua del jardí i la flora i fauna que hi habita, s’ha realitzat una millora de les diverses fonts i basses d’aigua que hi ha i que són un dels elements definidors del disseny d’August Font.

S’hi han construït rampes rugoses per afavorir la circulació de fauna i la plantació d’hidròfits i helòfits tals com lotus (Nelumbosp), lliri grog (Iris pseudacorus), espargani (Sparganium erectum), nenúfar blanc (Nymphaea alba) i nenúfar groc (Nuphar lteum). Aquestes plantes garantiran el manteniment de l’aigua en bones condicions i aportaran un habitat de qualitat als animals.  Conjuntament amb les millores ambientals s’han posat a punt les basses per tal de recuperar la seva estanquitat i s’ha substituït el seu circuit hidràulic adequant-lo a les noves necessitats i normatives.

L’actuació pretén realitzar millores ambientals per naturalitzar les basses i augmentar la biodiversitat. Mes enllà de l’augment de la flora i la fauna vinculades a les basses es preveu que aquesta actuació incrementi la capacitat d’autodepuració de les basses. Amb les últimes actuacions a les fonts d’aigua –un dels elements singulars d’aquests jardins– es pretén potenciar la presència d’amfibis, com la reineta i les granotes verdes.

La naturalització de basses requereix la introducció de diversos organismes i espècies (fauna, plantes aquàtiques, etc.) que ajuden a mantenir la qualitat de l’aigua a través de l’equilibri natural, esdevenint una alternativa a la gestió química d’aquests espais en benefici de l’ecosistema. Les tasques de millora de les basses es van iniciar al novembre de 2020 i van finalitzar la primavera de 2021.

Les actuacions de millora de les basses han comptat amb un pressupost de 48.221 euros a càrrec de la Diputació de Barcelona, en el marc de les tasques de manteniment que duu a terme la corporació local en el conjunt de recintes que gestiona.

Des de la recuperació de la finca en l’aspecte formal del jardí original, la Diputació de Barcelona el va obrir al públic el 23 d’abril de 1999.


 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Barcelona va iniciar fa quatre anys un programa de reintroducció d'aquesta espècies protegida a la muntanya, on es calcula que ja hi ha uns 200 exemplars

Acte
16/12/2022 - 10:00
Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya (Carrer del Foc, 57), Barcelona
Notícia

Barcelona tindrà un nou Observatori de la Biodiversitat gràcies a l’acord de col·laboració signat amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), que permetrà, alhora, impulsar la participació, la reflexió, l’intercanvi d’experiències i la sinergia en el desplegament del pla Natura 2030 i el Pla estratègic del CREAF 2022-2026. El conveni tindrà una vigència de quatre anys i l’import estimat és de 250.000 euros.

Butlletí