Exposició 'Emboscades. Dones i bosc'

dilluns, 4 març, 2024 - 00:00 a diumenge, 14 abril, 2024 - 23:59
Jardí del Palau Robert de Barcelona.

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió.

 


 

Sota la direcció d’Anna Sanitjas Olea, i amb fotografies i audiovisuals de Michele Curel, coordinació i continguts  d’Ana Villagordo Vegara i museografia de La Page Original S.L., Emboscades. Dones i bosc pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Algunes dades:

  • EL 32% DELS BOSCOS PRIVATS PERTANYEN A DONES

Un 64% de Catalunya és bosc. I d'aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l’any 2020, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. (Dades del Centre de la Propietat Forestal, 2022)

  • NOMÉS ENTRE UN 8 I UN 9% DE LES PERSONES QUE TREBALLEN AL BOSC SÓN DONES

Poques dones es dediquen a treballs d’explotació forestal, concretament 374 d'un total de 3.897 persones. Només al voltant del 7% d’operadors de maquinària, peons forestals i de caça i treballadors de tractament de fusta són dones. En feines més lligades a l’enginyeria, la representativitat femenina és cada cop més gran, al voltant d’un 48%. (Dades de l'Idescat i de l'Observatori del treball i model productiu, 2022)

  • A MESURA QUE S’AVANÇA EN LA CARRERA INVESTIGADORA, LES DONES DESAPAREIXEN

En recerca hi ha un 50% de dones investigadores, però en les categories d’investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25%. Pel que fa a les publicacions, només un 32% dels articles científics estan liderats per dones (això correspon a 2-3 articles publicats de mitjana per dones, davant de 6-7 articles publicats per homes). (Dades del Pla d’Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

  • EL MÓN FORESTAL TÉ UN SOSTRE DE VIDRE QUE CAL SUPERAR

Els caps i líders d'equip solen ser homes. En l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i 22%, respectivament. (Dades de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019).

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s’han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur.

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l'entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d'una altra manera.

L’exposició Emboscades. Dones i bosc convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible.

D’altra banda, en el marc de la mostra, i durant el període que romandrà al Palau Robert, s'ofereixen una sèrie d'activitats paral·leles obertes al públic: 

  • una visita fotogràfica el 14 de març a les 18:00h, a càrrec de la fotògrafa de l'exposició, Michele Curel.
  • una jornada tècnica sobre la sequera i la gestió forestal, el 21 de març de 8:45 a 13:30h, amb motiu del Dia internacional dels boscos.
  • la presentació del llibre 'El bosc a taula' a càrrec de Carme Ruscalleda, una de les seves autores, el 6 d'abril a les 11:00h.
  • un cinefòrum on es passaran totes les entrevistes realitzades a les 18 dones protagonistes de l'exposició, seguit d'un debat entre 6 d'aquestes dones i la directora de l'Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa. Tot això el dia 11 d'abril, de 18:00 a 20:00h.
  • un matí ple d'activitats dirigides a públic general i familiar el dia 13 d’abril: la presentació del llibre 'El bosc és casa nostra' amb un taller relacionat a les 12:00 h, visites guiades a l'exposició al llarg del matí a càrrec de l'Ana Villagordo i la possibilitat de viure una experiència immersiva al voltant del món de la biomassa amb un mapping sorprenent (de 10:00 a 14:00h).

Alguna d'aquestes activitats requereix inscripció prèvia, oberta fins a completar l’aforament. Cal fer-la a l’adreça tramesespalaurobert@gencat.cat, indicant al tema a quina activitat es desitja assistir.

La mostra, d’accés lliure i gratuït, es podrà veure al Jardí del Palau Robert fins al 14 d’abril.

 


 

 

 

Organitzador: 
Generalitat de Catalunya
Etiquetes: 
Municipis: 
Categories: 
Biodiversitat

Relacionats

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona

Butlletí