Continua la campanya de renovació de l'enllumenat en 38 zones de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet

22/03/2021 - 11:50

La substitució de les lluminàries millora li eficiència energètica i redueix la contaminació lumínica. Durant la primera meitat de 2021 s'invertiran més de 450 mil euros.

Durant aquests dies s'estan desenvolupant en alguns punts de Santa Coloma els treballs previs a l'obra. El Servei municipal de Via Pública executarà la renovació de les lluminàries en 38 zones de la ciutat en una contractació dividida en dos lots. Aproximadament en un mes començaran els treballs en alçada per substituir les lluminàries actuals per noves amb tecnologia LED. Al llarg d'aquests últims sis mesos també s'ha estat treballant en el pintat de més de 120 suports d'enllumenat.

En els últims tres anys s'ha procedit a la renovació de gairebé 1.200 lluminàries en els barris de Can Franquesa, les Oliveres i Singuerlín, amb una inversió de més de mig milió d'euros. Ara els treballs s'estenen a altres barris de la ciutat com Santa Rosa, Fons, Raval, Riu Sud, Riu Nord, Centre o Can Mariner.

Els treballs sobre enllumenat públic consisteixen en la substitució de les lluminàries actuals obsoletes que generen contaminació lumínica per lluminàries de tecnologia LED, més eficients i respectuoses amb el medi nocturn. A més, es reforça la il·luminació en zones on és insuficient. L'Ajuntament va aprovar al juliol de 2018 el document "Instrucció per al disseny i la modificació de l'enllumenat públic de Santa Coloma de Gramenet" en què es fixen els criteris tècnics segons els factors ambientals de cada zona per establir la il·luminació idònia. La normativa recull les instruccions generals que marca la legislació, però a més introdueix millores per augmentar la seguretat ciutadana i millorar el confort visual de veïnes i veïns.

 

Una ciutat ben il·luminada

Santa Coloma, una població d'alta densitat de població, té uns 120 punts de connexió amb les companyies elèctriques per donar servei a uns 9.000 punts de llum que funcionen 4.300 hores / any. Aquestes instal·lacions solen tenir una vida mitjana d'entre 20 i 25 anys i la seva renovació va lligada a la millora urbanística de la ciutat que es fa de manera contínua i gradual des dels serveis municipals.

El reglament municipal aprovat en 2018 pren com a referència el mapa per a la protecció contra la contaminació lumínica que va elaborar la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat. A partir d'aquesta proposta dels Serveis tècnics municipals han establert la tipologia d'il·luminació que correspon a cada via o espai de la ciutat. Per a això s'ha tingut en compte el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (novembre de 2016) així com les àrees comercials, la circulació de vehicles, vianants, ús, etc.

A grans trets, s'ha establert una tipologia de llum blanca càlida per a tota la ciutat i amb una alta eficiència energètica, exceptuant les zones més properes a la Serra de Marina i a la llera de el Riu Besòs, en què s'ha establert un tipus de llum una mica menys eficient, però més respectuosa amb l'activitat nocturna dels éssers vius que habiten aquests parcs naturals tan importants per al nostre municipi.


 

Categories: 

Relacionats

Article
Incorporar criteris d'igualtat de gènere a part d'estalvi i eficiència energètica

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet continua renovant i millorant l’enllumenat públic. En el segon semestre del 2020 s’han instal·lat 165 lluminàries noves de tecnologia LED. La inversió total ha estat d’uns 60.000€.

Notícia

Garantir els subministraments bàsics i millorar l’eficiència energètica de les llars són els objectius. Durant l’any i mig de funcionament, s’ha aconseguit aturar 114 talls directes de subministraments.

Notícia

El pla del Govern preveu la creació d’una xarxa d’oficines tècniques per donar suport als municipis, l’aprovació del Pla territorial i de la Llei de transició energètica, la creació d’una energètica pública i l’impuls de l’aprofitament de la biomassa i el biogàs.

Butlletí