El temporal Gloria afecta greument a l’alguer de Mataró

Font: Ajuntament de Mataró

17/02/2020 - 10:40

La primera immersió per conèixer l’estat de la praderia de posidònia després del temporal ha posat de manifest l’impacte que el fort onatge registrat especialment entre el 20 i el 22 de gener ha tingut sobre aquesta planta subaquàtica. Les dades recopilades durant 23 anys gràcies a la iniciativa de voluntariat ambiental del Projecte Alguer de Mataró permeten ara valorar-ne l’estat.

Un equip de voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), de l’Escola del Mar de Badalona i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes van realitzar dimarts 12 una primera immersió per inspeccionar l’estat de l’alguer. Els bussejadors van revisar les plantes situades a la part menys profunda de l’alguer, l’estació I, a uns 12 metres de fondària.

Segons dades preliminars, l’impacte és molt greu: es calcula que només en aquesta estació i durant el temporal s’ha perdut una gran superfície de praderia, una afectació més important que la regressió registrada al llarg dels 23 anys d’estudi de l’alguer. A més, la planta s’ha descalçat i ara és molt més vulnerable. L’arribada a les platges de material vegetal provinent de l’alguer dies després del temporal ja era un indicador de la gravetat de l’afectació.

En properes immersions els voluntaris visitaran l’estació II, situada a 20 m de fondària, i la IV que es troba a 5 m davant el restaurant Pins Mar. A banda del seguiment del mateix Projecte Alguer de Mataró, totes les dades recollides serveixen per a un estudi genèric que el Consell Superior d’Investigacions Científiques està realitzant sobre l’efecte del temporal Gloria a les praderies de posidònia.

El Projecte Alguer de Mataró es va iniciar al 1997 i és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya. Té com a missió conèixer l’estat de conservació i l’evolució de l’alguer de Mataró, i difondre els valors mediambientals d’aquest espai. El club mataroní SPAS i l’Escola del Mar de Badalona coordinen aquest projecte de seguiment amb la participació de l’Ajuntament de Mataró (mitjançant conveni de col·laboració), el centre de busseig Blaumar, la Direcció General de Pesca Marítima, la Confraria de Pescadors de Mataró, el Museu de Mataró i el Port Mataró, i amb l’assessorament científic de la Universitat de Barcelona (UB).

L’alguer de Mataró ocupa una extensió de 600 ha davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta praderia de posidònia, que és la més important de la costa de Barcelona.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte s’obre a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes amb una primera sessió pública el 14 de maig, presentacions als consells de participació, i també amb activitats d’exploració d’espais naturals on es preveu fer intervencions.

Notícia

Dels 6 milions d’euros que l’Ajuntament preveu invertir, 4 estaran finançats per fons europeus Next Generation. Fins a desembre de 2025 s’executaran actuacions de renaturalització a les rieres de Sant Simó i Argentona, al Parc Central i al de la Pollancreda, a 29 patis escolars i a 7 zones verdes, i es redactarà el Pla Director de la Infraestructura Verda de la ciutat.

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Butlletí