L'Ajuntament de Terrassa millora l'edifici del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) i renova les exposicions

11/02/2020 - 10:00

El CIAB centralitza les accions divulgatives de l'Anella Verda

Un dels objectius del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB), situat al camí dels Plans de Can Bonvilar, és divulgar i promocionar l'entorn natural de l'Anella Verda.

L'Ajuntament ha fet tot un seguit de millores per adequar l'edifici i oferir un millor servei. Així, s'ha pintat la façana i s'han instal·lat nous plafons informatius a l'exterior per indicar als visitants els itineraris que es poden fer a l'Anella Verda, així com els serveis i els horaris del CIAB. També s'ha actualitzat l'exposició que hi ha a l'interior de l'edifici amb dades sobre l'entorn natural i forestal de la zona, el seu patrimoni històric i paisatgístic i les rutes que es poden realitzar. Recordem que el centre d'informació ha superat els 4.000 visitants entre els anys 2014 i 2018.

L'Ajuntament de Terrassa organitza des del curs 2001-2002 el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que té per objectiu sensibilitzar els nois i noies de diferents edats en la millora de la ciutat i el seu entorn amb els criteris de sostenibilitat envers el medi natural i urbà. L'Anella Verda, patrimoni natural de la ciutat, és un dels espais on es desenvolupen més activitats escolars. El curs 2018/19 van participar un total de 900 estudiants de 14 escoles, i la previsió és que aquest curs s'arribi al miler d'alumnes. Fins al desembre de 2019, un total de 20 centres educatius (sis escoles concertades d'ensenyament primari, 12 públiques d'ensenyament primari, una d'educació especial i un institut d'ensenyament secundari) ja van sol·licitar fer sortides aquest 2020 per conèixer l'Anella Verda.

Les activitats de descoberta i coneixement de l'entorn programades per aquest any a la zona del CIAB, que se celebraran de març a juliol, són les següents: per a ensenyament infantil (P3, P4 i P5) "L'inspector Teixó i el cas del senglar desaparegut"; per a ensenyament primari "L'avi Josep m'explica el bosc de Bonvilar (cicle inicial ) i "Descobrim el paisatge de Bonvilar i la Biodiversitat a l'Anella Verda (cicle mitjà i superior ); i per a secundària, "Bonvilar, un espai periurbà en constant transformació" i "La biodiversitat a l'Anella Verda". Fins ara, les més sol·licitades han estat "Descobrim el paisatge de Bonvilar" i "La biodiversitat a l'Anella Verda". Fins ara, les més sol·licitades han estat "Descobrim el paisatge de Bonvilar" i "La biodiversitat a l'Anella Verda".

 

Un programació estable d'activitats

D'altra banda, des de l'any 2015 s'organitza el "Programa d'Activitats del Centre d'informació Ambiental Bonvilar i de l'Anella Verda", adreçat a la ciutadania amb activitats de lleure gratuïtes (tallers, itineraris, visites...), que se celebren des de la primavera fins a la tardor en horari de cap de setmana, i que ha comptat amb la participació de més de 400 persones.

El CIAB obre els caps de setmana i els festius, durant els mesos de març a novembre, de 10 a 18 h, i ofereix als visitants els serveis d'informació, una àrea de lleure amb taules de fusta, serveis sanitaris, contenidors per classificar les deixalles, una sala polivalent i una zona d'aparcament per autobusos i vehicles, que està habilitada en una parcel·la integrada paisatgísticament amb l'entorn natural gràcies a la plantació d'arbres i plantes arbustives a tot el seu perímetre. L'accés en aquesta àrea es pot fer, també fàcilment, amb autobús (la línia L1 arriba fins a la residència Mossèn Homs), en bicicleta o a peu.

 

Què és l'Anella Verda?

L'Anella Verda és un espai natural sense urbanitzar, que ocupa una superfície de 4.400 Ha, amb 2.640 Ha de boscos, 1.210 Ha de conreus, 347 Ha de rieres i torrents que inclouen el sistema hidrogràfic i el seu àmbit de protecció, les zones d'especial interès per a la biodiversitat i la proposta d'ampliació del parc natural. Un dels seus trets diferencials és que neix arran d'una iniciativa ciutadana, proposada per les entitats ecologistes de la ciutat i realitzada amb un procés de participació continuat, canalitzat a través de la Taula de l'Anella Verda, que té per objectiu millorar els entorns de la ciutat en l'àmbit ecològic (garantint la funció dels connectors), econòmic (promovent les activitats vinculades al sector primari i a les masies) i social (fent un ús responsable del territori per part de la ciutadania).

Un dels aspectes més destacats d'aquest pla és el camí circular, de 35 km de longitud, que recorre tot l'entorn natural i agrícola, donant la volta sencera al terme municipal, i que transita per llocs d'elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s'hi accedeix amb facilitat a través de les ‘portes de l'Anella Verda' i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari. L'Ajuntament ha arranjat un primer tram, dels cinc que contempla tot el projecte. Els dos següents, que gairebé completaran tot el recorregut, estan en projecte i comptaran amb senyalització específica, àrees d'estada i miradors, a més d'una millora del paviment i diverses plantacions.

Pel que fa a l'activitat ramadera a les finques de Torrebonica, Can Bonvilar, Mossèn Homs i Can Barba, totes elles de gestió municipal, aquesta ajuda de manera sostenible al manteniment dels boscos perquè les pastures del bestiar netegen el sotabosc, contribueixen a la prevenció d'incendis forestals, incrementa el nombre d'espècies vegetals, renova la producció d'herbes, aporta nutrients orgànics al sistema i diversifica el paisatge.

Des del 2017, la gestió agrícola i l'explotació de les finques municipals està adjudicada a una empresa que se'n fa càrrec dels camps de conreu i d'un ramat. L'Ajuntament va construir l'any 2018 un abeurador destinat al ramat de 700 ovelles i cabres que pasturen per aquestes finques. La nova instal·lació, situada a poc més de 50 metres del camí dels plans de Can Bonvilar, contribueix, a més, a millorar la biodiversitat de l'entorn, perquè beneficia a les aus i altres mamífers, i perquè és un lloc de reproducció d'amfibis i altres invertebrats.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat a Terrassa 2023/24 inclou 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària. La majoria de centres educatius de Terrassa han incorporat al seu currículum el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que cada curs ofereix l'Ajuntament a través del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat.​

Acte
05/06/2023 - 00:00
Terrassa
Article

El Consistori reforça el seu compromís amb el desenvolupament sostenible a través de la seva adhesió al Pla d'Acció de Compra Pública Verda de la Generalitat de Catalunya 2022-2025

Butlletí