L'Ajuntament de Lleida facilita assessorament energètic a 252 famílies durant l'any 2019

Font: Ajuntament de Lleida

17/01/2020 - 18:00

El programa d'assessorament energètic per a habitatges de Lleida ha permès durant l'any 2019 facilitar assessorament energètic a 29 comunitats de veïns amb un total de 252 unitats familiars. En total, aquest any s'han fet dues campanyes, la primera entre febrer i abril i la segona del 15 d'octubre fins al 15 de desembre.

Aquesta iniciativa, que gestiona l'àrea municipal de Medi Ambient, se centra a assessorar sobre les mesures més idònies a aplicar per tal de millorar l'eficiència energètica a les comunitats de veïns. Inclou accions com millores en la il·luminació, la calefacció comunitària, el bombeig, les calderes, els sistemes de distribució i els aïllaments de façana, amb propostes de rehabilitació adaptades a la situació de cada edifici.

També es presta assessorament per a gestionar la contractació d'electricitat 100% renovable, sobre la instal·lació de punts de recàrrega de vehicle elèctric al pàrquing comunitari i sobre les possibilitats que ofereix l'autoconsum, entre altres.

Precisament, la novetat de les campanyes dutes a terme durant aquest any ha estat l'assessorament a les comunitats de veïns sobre les possibilitats d'instal·lació d'autoconsum compartit a escala comunitària, seguint les directrius del recent canvi de normativa, amb l'aprovació del Real Decret 244/2019 de 5 d'abril sobre autoconsum d'energia elèctrica, així com les bonificacions recentment aprovades per l'Ajuntament sobre la quota de l'IBI.

De la mateixa manera, també s'ha ofert a les comunitats i a les famílies que hi resideixen l'assessorament personalitzat per a l'optimització de les factures energètiques, mitjançant ajustaments de potència, la unificació de comptadors i la discriminació horària. L'optimització de la contractació dels subministraments bàsics comunitaris pot generar un estalvi que es pugui reinvertir en les mesures proposades.

Assistència a famílies en situació de vulnerabilitat

El programa d'assessorament energètic també té una línia específica d'assistència energètica a famílies amb situació de vulnerabilitat, que són derivades pels Serveis Socials. Durant l'any 2019 ha permès ajudar un total de 50 unitats familiars amb 168 integrants, però, des de la seva posada en marxa l'any 2016, ja s'han dut a terme 8 campanyes amb un total de 733 unitats familiars i 1.916 persones beneficiades.

Consisteix, per una banda, en l'assessorament per a l'optimització de les factures energètiques, a través d'eines com el bo social, la discriminació horària, els ajustaments de potència i la unificació de comptadors. D'altra banda, s'ofereix assistència a les famílies per a reduir la despesa energètica a la llar a través de la detecció de fuites i aplicant elements d'estalvi (com ara bombetes tipus LED, programadors i rivets aïllants...) segons les necessitats de cada habitatge.

L'estalvi assolit amb les famílies a les quals s'ha monitorat el consum energètic, ha estat d'entre un 3% i un 24% del consum elèctric. El consum de gas o gasoil i aigua, no s'ha pogut quantificar. A la vegada, el programa treballa per apoderar aquelles famílies amb una situació de pobresa energètica.

Aquest programa forma part de les mesures que prioritza l'Ajuntament de Lleida per fer front a l'emergència climàtica, a partir de l'aplicació de bones pràctiques i avenços tecnològics dirigits a baixar el consum d'energies provinents dels combustibles fòssils. L'objectiu global és de rebaixar les emissions un 40% per l'any 2030 i la Paeria té intenció de potenciar aquesta iniciativa de cara al futur, a través de l'Agència de l'Energia.

Per beneficiar-se d'aquest servei d'assessorament energètic a les comunitats de veïns, que és gratuït, es pot enviar un correu electrònic a mediambient@paeria.cat o trucar al 973700455.


 

Relacionats

Notícia

L’Agència de l’Energia de Lleida, de la Regidoria de Transició Ecològica, ha realitzat 347 assessoraments al llarg del 2021 per l’eficiència i l’estalvi energètic. El servei d'assessorament de l'Agència ha incrementat la cobertura un 40%, arribant a més de 1.200 unitats familiars.

Entrevista

“El temps dels grans discursos ha acabat. És el moment de l’acció, i l’acció es demostra amb els pressupost”. Amb aquesta contundència Xesco Gomar, president de la Xarxa i diputat d’Acció Climàtica, mostra el seu compromís per recolzar el lideratge dels municipis en la transició energètica o la gestió de residus. Ens parla en aquesta entrevista, arrel de la 22a Assemblea de la Xarxa, dels 70 milions d’euros del pla Renovables 2030, ja invertits en més de 130 projectes municipals o la necessitat accions supramunicipals per recolzar l’acompliment dels objectius europeus de reciclatge.

Article

Amb les obres del nou ramal per l’eix Lluís Companys el TubVerd acabarà el 2022 donant servei a 25 equipaments educatius i esportius, a més d’activitats industrials, residències, edificis d’habitatges, l’Hospital i edificis amb activitat comercial i d’oficines.

Butlletí