L’Ajuntament d'Esparreguera estudia fórmules per a millorar la recollida dels residus

14/01/2020 - 08:00

Ha previst incrementar el pressupost de recollida i transport de cara al 2020 en 33.000 euros

L’Ajuntament d’Esparreguera incrementarà el pressupost destinat a la recollida i transport d’escombraries per augmentar la freqüència de pas i evitar la saturació dels contenidors de rebuig. La partida per al 2020 serà de 1.088.142 euros, 33.142 euros més que el 2019. Aquest augment, que podria suposar una modificació de contracte amb Servitransfer, actual empresa concessionària del servei, permetrà ampliar en un dia la freqüència de recollida d’aquesta fracció als barris de Mas d’en Gall, Can Rial i Can Vinyals i recollir el rebuig de totes les àrees de contenidor soterrats del poble el diumenge. Les mesures a adoptar es fixaran amb el tancament definitiu del pressupost i seran complementàries a d’altres mesures de control sobre la qualitat del servei actual de recollida d’escombraries.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “ja estem fent els preparatius per al nou contracte de recollida de residus” que s’ha de licitar el 2021. Rivas ha afirmat que “és una tramitació feixuga, d’un contracte de més d’1 milió d’euros, que s’ha de fer seguint la normativa europea”, per això apunta que “per calendari no serà possible licitar el nou contracte l’any que ve” i caldrà anar a una segona pròrroga, la darrera que legalment es pot fer, del contracte amb Servitransfer.

Segons l’alcalde, alguns aspectes que caldrà millorar en el nou model de recollida hi ha la freqüència i l’horari de recollida i fins i tot la vigència del sistema de contenidors soterrats. “La vida útil dels contenidors soterrats està esgotada i algun tipus d’inversió en el canvi hem de fer. La seva retirada és una decisió que està sobre la taula, però hem d’estudiar quines conseqüències té”, ha assegurat l’alcalde.

Una de les primeres accions prèvies a l’inici de la nova licitació serà la contractació d’assessorament extern per a dimensionar el volum de residus generat per Esparreguera i fer un estudi econòmic dels diferents models de recollida possibles. Eduard Rivas ha explicat que “hi ha d’haver una proposta tècnica que ens digui quin és el millor model de recollida segons el model de poble i de vida que tenim actualment i, a més, hem d’acompanyar-ho d’un procés en el que la ciutadania pugui expressar-se, perquè és un tema cabdal”.

A través d’una intervenció en el darrer ple municipal, la plataforma Esparreguera Neta va demanar al govern municipal un seguit de mesures per pal·liar la problemàtica de la neteja viària i la recollida dels residus. Les mesures que proposa a curt termini l’entitat inclouen ampliar la recollida de residus els caps de setmana, dotar de més efectius a la brigada de neteja municipal, assignar dos operaris permanents a Mas d’en Gall i Can Rial, augmentar el nombre de sancions sobre els actes incívics i la seva quantia i elaborar un pla d’acció amb mesures urgents. L’associació també ha dut a terme una recollida de 1.517 signatures demanant una millora de la neteja.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Ecovidrio i la Unió Esportiva Santboiana van impulsar des de mitjans de febrer la campanya a 'Aquest partit el guanyem nosaltres', per reciclar el pes del primer equip del club en envasos de vidre.

Notícia

35 ajuntaments d'arreu d'Espanya han rebut els reconeixement Pajaritas Azules 2020 per l'excel·lència de la seva gestió de la recollida selectiva de paper i cartró per reciclar. Entre aquests diversos de catalans.

Notícia

Un any després de la posada en marxa del nou servei de recollida de residus a Collbató el balanç és molt positiu. La implantació de la recollida selectiva porta a porta de les 5 fraccions ha demostrat ser una bona opció, ja que la recollida selectiva ha augmentat, del 60 al 80%, i s’ha reduït la fracció resta gairebé a la meitat, del 40 al 20%.

Butlletí