Drets ambientals amb mirada local

Font: AMB

29/12/2019 - 10:05

Un nou cicle del Programa Metropolità pels Drets Humans des del món local: Tenim Drets, Teixim LlibertatsTenim de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB posa el focus en la producció i l'ús dels plàstics. 

El 30 de novembre es va presentar a Begues un nou cicle del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats dedicat als drets ambientals. Aquest tema d'interès actual, directament vinculat al canvi climàtic, respon a un dels grans reptes actuals als quals hem de fer front amb accions globals i locals. Per lluitar contra el canvi climàtic cal un compromís amb la sostenibilitat ambiental, però també amb la sostenibilitat social i econòmica, que afecta la garantia dels drets humans i l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sosteible (ODS).

Així mateix, es va presentar l'eix principal de la 4a edició del programa, centrat en l'anàlisi, la reflexió i la proposta de solucions envers la producció, l'ús i la gestió dels plàstics.

Van participar en aquesta edició: Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montgat, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

L'acte va començar amb una taula rodona per presentar el programa, el nou cicle i la temàtica de l'edició que s'inicia.

 

8 milions de tones l'any

En els últims 10 anys hem produït més plàstic que en tot el segle XX. Actualment podem trobar plàstics en gairebé tots els productes que utilitzem diàriament provinents de la indústria tèxtil i la indústria alimentària, els productes de neteja, els fertilitzants de l'agricultura i la ramaderia que acabem consumint a casa, el carburant dels vehicles, etc. No sols estem en contacte amb els plàstics quan fem servir bosses i ampolles de plàstic, tela sintètica o altres productes manufacturats amb plàstic, sinó que aquests plàstics continuen el seu procés de descomposició a través de les aigües, el sòl terrestre (i, per tant, les aigües subterrànies) i l'aire, amb els quals conrearem els aliments, respirarem, etc. Cada minut es llença als oceans l'equivalent a un camió carregat de productes plàstics, uns 8 milions de tones l'any.

Després de la taula rodona, es va presentar el projecte de cooperació coordinat amb l'Àrea Metropolitana de San Salvador dedicat a la reducció de plàstics als mercats municipals, que ens permet entendre la importància que tenen els projectes de conscienciació per reduir, reutilitzar, reciclar i fer una bona gestió dels plàstics.

Ernest Maragall, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, va expressar el compromís de la institució amb els drets ambientals i l'aposta per continuar treballant conjuntament amb els ajuntaments metropolitans en el programa.

Com a colofó final, el grup de batucada dels Fomarians de Sant Climent de Llobregat va presentar la nova cançó del programa i va crear, conjuntament amb les persones participants, un riu de plàstics reivindicatiu.

A banda, durant l'acte es va fer un vídeo col·lectiu que responia la pregunta: "Què puc fer jo per reduir l'ús dels plàstics?".


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’empresa d’inserció Solidança Treball EI, SL, adjudicatària del nou servei municipal de recollida de voluminosos a domicili, incorporarà aquest mes de juny a cinc xofers, sis peons de recollida i un encarregat per prestar aquest servei emmarcat dins el Contracte dels serveis de recollida de residus, neteja viària i de platges de Mataró.

Article

Vídeo creat en el marc de la campanya "A Sant Feliu, dràstics amb els plàstics", impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament en col·laboració amb els centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles i entitats del municipi per conscienciar sobre la importància dels ecosistemes marins.

Notícia

Es col·locarà a tots els contenidors de la ciutat un adhesiu recordant l’horari i el dia de retirada de mobles a cada barri i se sancionarà amb multes de fins a 600 euros a les persones que no s’adaptin a la normativa.

 

Butlletí