Barcelona crea una taxa de residus que premiarà els que reciclin més

Entrarà en vigor el maig del 2020 i els ciutadans pagaran entre 27 i 51 € l’any

Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona

10/12/2019 - 10:00

L’Ajuntament de Barcelona implantarà l’any que ve una taxa per la recollida de residus que, en un futur, premiarà els domicilis que reciclin més. D’entrada, la taxa serà igual per a tota la ciutat, entre 27 i 51 € l’any per llar, i anirà inclosa dins el rebut de l’aigua, en què ara ja se’n paga també una pel tractament de residus. 

El preu de sortida de la taxa es marcarà segons el consum d’aigua de cada domicili.

La nova taxa té com a objectiu fomentar el reciclatge a la ciutat, que fa anys que està estancat per sota del 40 %. Els objectius de la Unió Europea fixen el 55 % de recollida selectiva per al 2025. Per als ajuntaments, surt molt més cara la recollida de rebuig (206 € per tona) que no la recollida i tractament de matèria orgànica (124 € per tona) o de paper i vidre (45 € la tona).

 

Qui recicli més pagarà menys

La intenció és aplicar la nova taxa a partir del maig del 2020. En un primer moment serà igual per a tota la ciutat, però l’objectiu és aconseguir una factura individualitzada per a cada domicili perquè els que més reciclin paguin menys. Fins que no s’arribi a aquest estadi, s’anirà afinant el cost de la taxa, primer per districtes i, després, per barris, segons les dades de reciclatge en cada zona.

La voluntat del govern és arribar a aquest treball en aquest mandat i que, de cara al següent (més enllà del 2023), es comenci a implantar la factura individualitzada. Això serà possible gràcies a mesures com el porta a porta o els contenidors intel·ligents. En aquest últim cas, els dispositius portaran xips per identificar l’usuari cada cop que llenci la brossa i saber si recicla més o menys.

Actualment la recollida selectiva a Barcelona es manté des de fa uns quants anys entre el 35 i 37%, la resta es diposita als contenidors de rebuig, la fracció més costosa de tractar, que no es recicla i que acaba en plantes incineradores. La recollida i el tractament d’una tona de rebuig costa 206 euros, mentre que la fracció orgànica té un cost un 40% inferior, 124 euros.

La taxa compleix el compromís de l’Acord metropolità pel residu zero per incorporar sistemes de pagament per l’ús del servei de recollida. Abans del 2025 aquesta taxa es transformarà progressivament, primer en l’àmbit dels districtes i després dels barris, en un sistema individualitzat de pagament, en què la quota que haurà de pagar cada llar variarà segons els residus que generi. Aquest sistema individual de pagament segons la generació de residus premiarà els veïns i veïnes que més reciclin i penalitzarà els que no ho facin. Es començarà a aplicar amb la nova contracta de neteja, pendent d’adjudicació, i la implantació de contenidors intel·ligents.

La recaptació de la taxa, un total de 20 milions d’euros el 2020 i 41 milions d’euros a partir del 2021, servirà per finançar una part de la nova contracta de neteja, que s’aplicarà el 2020, i per complir la directiva europea que obliga els municipis a millorar la gestió dels residus i incrementar progressivament la recollida selectiva. La normativa comunitària estableix que el 2020 la recollida selectiva haurà de ser del 50% i s’haurà d’incrementar un 5% cada cinc anys fins a arribar a un 65% el 2035.

L’arribada d’aquests contenidors va lligada amb la nova contracta de neteja, pendent d’adjudicar. L’ús de la deixalleria i dels punts verds permetrà fins a un 14 % de bonificació en la nova taxa (per a 15 usos l’any). També hi haurà reduccions per a persones amb discapacitat i en quedaran exemptes les llars en situació de vulnerabilitat.

La taxa es portarà a aprovació inicial en la Comissió d’Economia d’aquest dimecres i al plenari del dia 20. L’aprovació definitiva està prevista per al ple del febrer.

Pel que fa a la recollida selectiva, es calcula que si a Barcelona fos del 60%, el preu del tractament i la gestió dels residus seria d’uns 163 euros per llar l’any, gairebé 30 euros menys que actualment, 191 euros per llar l’any.


Exempcions i bonificacions de la taxa per a la recollida de residus 

L’ordenança fiscal de l’Ajuntament de Barcelona que regula la taxa de la recollida de residus generats en domicilis particulars preveu exempcions en 12.500 llars en risc de pobresa energètica, en compliment de la Llei 24/2015. També preveu bonificacions en els casos següents: una reducció d’un 5% als habitatges que tinguin reconeguda una facturació especial del servei de subministrament d’aigua, com en el cas de les famílies nombroses; i de la quota de la taxa per a les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 75%. I reducció de fins a un màxim del 14% de la quota de la taxa per a les persones usuàries dels punts verds, fixos i mòbils, de Barcelona.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Sarrià compleix amb l’obejctiu de reciclatge que marca la UE 12 anys abans del previst

Notícia

El projecte ‘Economia circular comunitària’ sensibilitza sobre la importància d'introduir petits canvis en els nostres hàbits de consum com gestionar els residus o comprar productes de proximitat.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí