S'organitza a Barcelona la Burillató

15/11/2019 - 08:03

La iniciativa, emmarcada en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, serà divendres 22 de novembre a les 16 h i està impulsada per Andròmines i Deriva 360 dins la campanya ‘El carrer no és un cendrer’.

La burilla és un residu poc visible en el nostre entorn, però ocupa el primer lloc del rànquing mundial de deixalles recollides en llocs inapropiats i contamina tot el que toca: el sòl, l’aire i l’aigua. Dels 6 bilions de cigarretes que es fumen cada any al món, 4,5 bilions de puntes acaben a terra o en espais naturals com rius o platges. Cada burilla contamina una mitjana de 10 litres d’aigua salada i 50 litres d’aigua dolça. De fet, és el residu més contaminant dels oceans, per sobre de les bosses de plàstic, i cada burilla llençada a terra escampa fins a 70 elements tòxics atrapats al filtre i a la part del cigarret que no s’ha fumat, com arsènic, quitrà, cadmi o nicotina, i fins i tot radioactius com urani. Davant d’aquesta realitat, Andròmines i Deriva 360º amb el suport de l’Agència Catalana de Residus  presenten la campanya de conscienciació El carrer no és un cendrer, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus. A més, Andròmines i Deriva 360º duen a terme un estudi pilot per aconseguir reciclar-les i reutilitzar-les i, per prosseguir la recerca, necessiten recollir-ne 60.000 i animen a tothom a recollir el màxim nombre possible de burilles el proper 22 de novembre.

Llençar les burilles al carrer, enterrar-les a la sorra de la platja, utilitzar els escocells dels arbres com cendrers o tirar-les pel clavegueram té uns impactes nocius sobre el medi ambient i la salut. La majoria de burilles són fetes d’acetat de cel·lulosa, un plàstic no biodegradable que triga una mitjana de 10 anys a desintegrar-se. El sol pot partir les burilles en residus més petits i això fa que siguin més perillosos perquè es barregen més fàcilment entre l’aigua i la terra.

Tal com alerta l’associació americana Ocean Conservancy, la burilla suposa ja un 13% dels residus del món i és la deixalla més abundant trobada a les costes, per sobre de les bosses de plàstic. Hi arriben no només aquelles que les persones fumadores enterren a la sorra sinó també les que llencen al carrer perquè pesen tan poc que les arrossega el vent i la pluja. En conseqüència, són el principal causant de la contaminació dels oceans: les ingereixen els peixos que després mengem i constitueixen una de les principals causes de mort de milers d’aus i animals marins.

 

Projecte per reduir l’impacte ambiental de les burilles

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre, la campanya de conscienciació pública El carrer no és un cendrer pretén reduir els impactes nocius sobre el medi ambient i la salut, això com promoure actituds cíviques perquè les persones fumadores evitin llençar la burilla a l’espai públic.

Des d’Andròmines, una entitat social amb més de 25 anys d’història, expliquen els motius de la seva participació en la campanya: “Creiem que és imprescindible donar solucions a la urgència de reduir l’impacte ambiental de les burilles i encaixa dins de la nostra organització perquè desenvolupem projectes de recuperació de residus que tinguin potencial per crear d’ocupació per a persones amb risc d’exclusió social, i som especialment sensibles en favor del reciclatge de residus amb elevat impacte ambiental, com ara les burilles”.

 

Estudi de viabilitat del reciclatge de burilles

De moment, la forma correcta de llençar la burilla és al contenidor gris però, des del 2018, Andròmines juntament amb altres entitats està treballant en l’Estudi pilot de recollida, neteja i transformació industrialitzada de les burilles de cigarret per poder trobar una reutilització del residu i donar-li una segona vida. Creuen que és imprescindible lluitar per a la recollida selectiva d’aquest residu, igual com es fa amb els envasos i les piles.

En aquest sentit, col·labora amb Deriva 360º per estudiar si és possible i segur dissenyar nous productes amb el reciclatge de filtres. Fer soles de sandàlies, elaborar una làmpada o dissenyar un contenidor per a la recollida selectiva de burilles van ésser els primers prototips. Amb aquest estudi, afegeix Andròmines, volen arribar a analitzar i avaluar “sistemes de recollida, neteja i tractament” que els permetin “recuperar l’acetat de cel·lulosa d’una manera sana i segura per a produir materials nous i que afegeixin qualitat en la cadena de valor del producte i, al seu torn, en el disseny per a l’economia circular”.  Per continuar investigant els cal recollir 60.000 burilles i, per ajudar a aconseguir aquest repte, s’ha organitzat una recollida massiva de burilles al carrer Gran de Sant Andreu amb Fabra i Puig el proper 22 de novembre.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Recollir deixalles a la ciutat mentre es fa esport. És l'spogomi, una competició que ha arribat del Japó i ha aterrat aquest diumenge a Barcelona. Aquesta pràctica deu el nom a una fusió dels noms "sport", esport en anglès, i "gomihiroi", recollida de deixalles en japonès.

Article

Cooperasec ha impulsat aquesta iniciativa que promou l'ús compartit entre el veïnat d'objectes, com una aspiradora o una tenda de campanya, per potenciar el consum responsable i el residu zero

Butlletí