Mallorca s’adhereix al Pacte de Batles i Batlesses pel Clima

Font: IB3 i Consell Insular de les Illes Balears

01/11/2019 - 08:00

Els 53 municipis de Mallorca s’han adherit al Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia, una iniciativa europea que han subscrit més de 7.000 ajuntaments de 57 països d’arreu del món.

L’objectiu del pacte és implicar les entitats locals en la reducció de les emissions de CO2 de cara a l’any 2030 a través de l’elaboració d’un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que corr a càrrec de cada corporació municipal.

Entre els anys 2009 i 2011 es varen produir les primeres adhesions al Pacte per part d’ajuntaments de Mallorca, que enguany ja han segellat la totalitats dels municipis de l’illa. Amb la signatura de l’acord, els ajuntaments es comprometen a desenvolupar plans d’acció per invertir en energies renovables, millorar de l’eficiència energètica, punts de càrrega elèctrica i reparació de fuites d’aigua, amb l’objectiu de reduir les emissions de CO2 per l’any 2030.

El Consell de Mallorca, coordinador territorial del Pacte, ha invertit enguany un milió i mig d’euros per fomentar l’adhesió dels municipis de l’illa al pacte. La institució insular ja s’ha compromès a mantenir les ajudes per a l’any que ve.

El Pacte de Batles i Batlesses és una iniciativa de la Comissió Europea que va sorgir el 2008, amb l'objectiu de reduir, com a mínim, un 20% les emissions de CO2 pel 2020 comptabilitzant com a any de partida el 2005. Els objectius són fixats a escala de la UE, però allò que té de significatiu el Pacte és que l'acció té lloc en l’àmbit local, a través dels diferents plans d'acció que es presenten i desenvolupen a les diferents ciutats i regions que hi participen. 

Aquests plans d’acció materialitzen el compromís que ha adquirit l’administració local de reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle, d’augmentar la producció d’energia a partir de fonts renovables i d’augmentar l’eficiència energètica quant al municipi (sector públic, residencial i terciari).

A partir de l’èxit del Pacte de Batles i Batlesses, el 2014 es va llançar la iniciativa Mayots Adapt, basada en el mateix model de gestió pública, mitjançant la qual es convidava a les ciutats a assumir compromisos polítics i prendre mesures per anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic. A finals de 2015, amb motiu de la 21 Conferència Internacional del Canvi Climàtic (COP21) es va crear el nou Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l’Energia. Aquest nou pacte adopta un objectiu de reducció de CO2 superior al 40% per a l’any 2030, amb referència a l’any 2005 i junta mitigació i adaptació del canvi climàtic en un mateix compromís. A més, dóna lloc a un pacte global, és a dir, estès a tots els continents del món i no només en l’àmbit europeu, i planteja objectius de reducció per a l’any 2050.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Reportatge
Article de Núria Marín, Presidenta de la Diputació de Barcelona

Ajuntaments i Diputació ens hem posat en primera línia de la crisi de la COVID-19, gens aliena a l'emergència ambiental. I ho estarem en la postpandèmia, tot i que per a això reclamem més reconeixement institucional i capacitat de despesa i inversió.

Notícia

El recompte d’aus hivernants als diferents parcs naturals de les Illes Balears ha conclòs amb un cens de 16.061 aus de 70 espècies diferents i confirma que el canvi climàtic ja afecta a la dinàmica de les migracions.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí