La relació entre la salut i la planificació urbanística centren la primera trobada d‘URBACT Healthy Cities a Vic

Font: Ajuntament de Vic

16/10/2019 - 10:30

‘Healthy Cities’ se centrarà en aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l’impacte sanitari d’aquestes polítiques. Totes les ciutats participants de les xarxes elaboraran un pla d’acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats desenvolupant habilitats, agrupant els agents locals i construint associacions transnacionals.

A finals de setembre representants de Pärnu (Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (Lituània),  Planning Authority Malta (Malta), Alphen aan den Rijn (Països Baixos), Loulé (Portugal) i Bradford (Regne Unit) van ser a la ciutat per participar en la primera trobada conjunta del projecte ‘URBACT Healthy Cities’, liderat per Vic, amb un programa que va incloure diverses sessions de treball i activitats per conèixer la ciutat.

En aquesta sessió les diverses ciutats van presentar el seu context i la situació de partida, així com l’enfocament propi del concepte de ciutat saludable aplicat a cada cas. A la tarda es va aprofitar per conèixer la ciutat de Vic, acabant la ruta al Parc del Puig del Jueus, espai en què l’Ajuntament de Vic té la intenció de centrar el projecte de Ciutat Saludable a nivell europeu.

Després de les jornades de treball, en les conclusions es van portar a debat els diversos aspectes relacionats amb la planificació urbanística que influeixen sobre la salut dels ciutadans. Des de les zones verdes, fins al model de mobilitat, passant per la mixticitat dels usos o les interaccions socials, uns aspectes molt relacionats amb l’entorn urbà que tenen una incidència en determinats indicadors de salut.

L’avaluació de l’impacte en salut de les diferents accions que es duguin a terme en el marc del projecte URBACT Healthy Cities serà una altre aspecte rellevant de la xarxa, que treballarà per a compartir metodologies d’avaluació i l’establiment dels indicadors més apropiats.

Un programa dividit en dues fases

‘Healthy Cities’ se centrarà en aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l’impacte sanitari d’aquestes polítiques.

Totes les ciutats participants de les xarxes elaboraran un pla d’acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats desenvolupant habilitats, agrupant els agents locals i construint associacions transnacionals.

L’objectiu de les xarxes és compartir experiències i aprendre els uns dels altres. Els socis elaboraran un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats.

En la jornada d’inauguració l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va exposar que Vic, una ciutat amb molta empenta i acostumada a celebrar grans esdeveniments, encetava una nova etapa posant-se al capdavant d’un projecte europeu. Erra va detallar que el repte s’encara amb il·lusió, responsabilitat i orgull per “obrir una finestra a Europa i donar-nos a conèixer com a ciutat a la mesura humana”.

El nou POUM, origen de la participació en el programa europeu

La regidora d’Urbanisme i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, recordava que la llavor de la participació de Vic en aquest projecte europeu era l’aprovació del POUM, un pla pioner en incorporar la salut en el planejament urbanístic amb indicadors que ho avalen.

Les ciutats que participen en aquesta xarxa poden considerar accions des de diferents punts de vista i mitjançant polítiques diferents, però la perspectiva de la salut global proporcionarà un marc comú i permetrà compartir metodologies.

“URBACT trasllada el món local a Europa, a fi d’extrapolar les bones pràctiques i accions que es duen a terme en aquest context més local. Vic ho treballarà també de forma transversal amb diversos departaments i àrees de l’Ajuntament, com Medi Ambient, Mobilitat, Salut o Esport, entre altres”, detallava Palmero.

203 ciutats participants de 26 països diferents

El comitè de seguiment del programa URBACT va aprovar 23 xarxes de ciutats per planificar accions amb ciutats europees de 26 països diferents, i un total de 203 participants.

Dels 62 programes presentats a URBACT, amb un total de 203 participants, les ciutats catalanes que han estat escollides, juntament amb Vic, són Barcelona com a líder del programa ‘Riconnect’, sobre la mobilitat i connectivitat a les ciutats, i Badalona, com a sòcia del programa ‘Space4People’, liderat per Bielefeld (Alemanya), sobre el disseny i ús de l’espai públic.


 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El bus híbrid és propietat de l’Ajuntament i s’ha cedit a l’empresa que gestiona el servei de bus urbà per anar renovant progressivament la flota

Entrevista

UN Habitat, l’agència de les Nacions Unides especialitzada en les ciutats, va fer públic el 30 de març el seu darrer informe relatiu a la pandèmia, la salut i les seves interrelacions amb l’entorn en què vivim Cities and Pandemics: Towards a more just, green and healthy future. L’informe demostra com les ciutats poden reduir l’impacte de futures pandèmies i esdevenir més equitatives, saludables i respectuoses amb el medi ambient. Sostenible ha tingut l’ocasió de parlar amb Eduardo Moreno, director de coneixement i innovació de l'Agència UN-Habitat i un dels coordinadors d'aquest estudi.

Notícia

El ple de l'Ajuntament de Parets ha aprovat inicialment l'ordenança de protecció contra la contaminació odorífera. Es preveuen sancions de fins a 90.000 euros.

Butlletí