Nice To Eat You, una plataforma digital uneix a comerços i consumidors per l'aprofitament alimentari

04/07/2019 - 08:00

L'aplicació Nice To Eat You permet a botigues i restaurants oferir lots de menjar en perfecte estat a preus reduïts abans que aquesta pugui acabar al cubell de les escombraries.

Tres joves emprenedors espanyols són els responsables de Nice To Eat You, una iniciativa que proposa reaprofitar la ingent quantitat d'aliments que a dia d'avui es perd en restaurants i botigues d'alimentació. A través de la plataforma, Nice To Eat You dóna visibilitat a lots d'últim minut oferts per establiments de menjar. I a la vista dels resultats, la idea funciona: en els seus primers 5 mesos d'activitat han aconseguit donar sortida a més d'una tona d'aliments, amb una comunitat de 5.000 usuaris registrats i 80 comerços a Madrid i Saragossa.

Els usuaris de Nice To Eat You, més enllà d'aconseguir menjar en perfecte estat a preus reduïts, contribueixen de manera directa en la lluita contra el canvi climàtic, ja que amb cada lot d'aliments que recuperen estan evitant que s'emetin gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. En 5 mesos la startup afirma haver evitat l'emissió de 700 kg de CO2.

"Un comerç d'hostaleria pot arribar a perdre milers d'euros a l'any desaprofitant menjar en bon estat. Mitjançant la nostra plataforma, els comerços recuperen aquestes pèrdues, els usuaris aconsegueixen menjar en perfecte estat a preus reduïts, i entre tots lluitem contra el malbaratament d'aliments ", explica Gabriel Branques, cofundador de Nice To Eat You.

El malbaratament alimentari afecta 1 de cada 3 aliments que es produeixen al món i suposa serioses conseqüències per al medi ambient. Segons dades de la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, si es equiparar el seu impacte en terme d'emissions de CO2eq al d'un país, el malbaratament seria el tercer país del món que més contribueix a l'escalfament global, després de la Xina i EUA

CROWDFUNDING PER PROMOURE LOTS SOLIDARIS

Però el malbaratament és sobretot un problema ètic: mentre a Espanya es malgasten gairebé 8 milions de tones a l'any, una de cada cinc persones té dificultats per accedir a una alimentació variada i equilibrada cada dia.

Per tot això, Nice To Eat You ha decidit llançar una campanya de crowdfunding a GOTEO.org sota el títol "Salvar aliments per a un món millor". Amb això es pretén comptar amb uns fons que permetin seguir desenvolupant l'activitat, alhora que promoure un mecanisme d'ajuda a persones sota el llindar de pobresa batejat Lots Solidaris, amb la finalitat que aquestes persones puguin accedir a aliments de la plataforma sense cap cost.

Per a això, busquen col·laboracions amb associacions benèfiques que facin de nexe d'unió entre aquestes persones i la seva plataforma. De moment afirmen que el crowdfunding els va a permetre distribuir els primers 400 lots solidaris a través d'una ONG de Madrid que ja s'ha interessat per la iniciativa.

"Per descomptat, no pretenem quedar-nos en 400 lots. El nostre objectiu últim passa per teixir una xarxa de solidaritat entre persones, administracions, associacions i empreses que permeti portar els lots solidaris a qualsevol racó d'Espanya ", conclou Gabriel Branques.

Tota persona o entitat pot donar suport a aquesta iniciativa accedint a la campanya a http://goteo.cc/nice2eatyou, bé proposant una col·laboració, bé fent un donatiu i rebent a canvi una de les recompenses que s'ofereixen.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els Premis Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari estan concebuts per promoure i reconèixer les iniciatives que es duen a terme per lluitar contra el malbaratament alimentari en l'esglaó de la producció i de la distribució de la cadena alimentària.

Article

La Comissió Europea organitza un concurs de bosses reutilitzades amb l'objectiu mostrar com la CE està realitzant un canvi per a convertir-se en més sostenible i inspirar els ciutadans de la UE a fer el mateix amb articles antics i sense utilitzar que podrien reutilitzar en lloc de llençar. Fins el 3 de març.

Article

Vídeo resum de les activitats realitzades a la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR2019)

Butlletí