El Regne Unit, Irlanda i Escòcia declaren l'estat d'«emergència climàtica» per l'escalfament global

Font: ABC i The Independent

11/05/2019 - 08:00
Manifestants d'Extinction rebellion a Londres (C) Reuters

El Regne Unit s'ha convertit en el primer gran país a reconèixer formalment l'estat de «emergència climàtica» en què es troba causa de l'escalfament global. 

El Parlament britànic ha aprovat, després d'un llarg debat, una moció presentada pel líder del partit Laborista, Jeremy Corbyn. El seu objectiu era reconèixer que el canvi climàtic és l'amenaça més existent en tots els àmbits de la vida, inclosa la seguretat nacional, l'economia, el benestar social i el medi ambient i, per tant, cal prendre mesures urgents.

La proposta comptava amb la reticència de la primera ministra britànica Theresa May, que va assegurar durant el debat que el canvi climàtic és un dels majors problemes als quals s'enfronta el món, però va mostrar els seus dubtes sobre l'ús del terme «emergència». No obstant, la proposta finalment va ser aprovada i rebuda amb gran estrèpit entre els dos milers de persones que esperaven el resultat de la votació a les portes del Parlament britànic.

Fa tan sols uns dies, els Governs d'Escòcia i Gal·les van ser els primers a reconèixer la «emergència climàtica», formant part d'una tendència que s'està estenent també per algunes ciutats dels EUA o el Canadà.

Al Regne Unit, el debat ha arribat després de les protestes que el moviment «Extinction Rebellion» ha portat a terme al país en les últimes setmanes, amb talls a les principals carreteres de Londres o actuacions en les que representaven la mort de la humanitat , que es van saldar amb més d'un miler de detinguts.

També ahir es va donar a conèixer una enquesta, realitzada per la consultora ComRes, que reflecteix que el 54 per cent dels britànics creuen que el canvi climàtic amenaça la nostra extinció com a espècie. La majoria van assegurar que estarien disposats a renunciar a un viatge a l'estranger l'any per ajudar a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Zero emissions

La Comissió sobre Canvi Climàtic, organisme assessor independent de Regne Unit, publica un informe en el qual, recomanarà al Govern l'adopció d'un objectiu de zero emissions netes en 2050. Aquesta fita va més enllà de l'objectiu actual del Regne Unit, que situa en un 80% la retallada d'emissions per al 2050. 

Irlanda es converteix en el segon país que declara "emergència climàtica"

Irlanda s'ha convertit en el segon país del món a declarar una emergència climàtica i de biodiversitat. Va passar després que l’informe d’Oireachtas (Parlament irlandès) sobre l’acció climàtica fos acceptat pel govern i els partits de l’oposició sense votar.

Irlanda va seguir els passos del Regne Unit, que va declarar una emergència climàtica a principis d’aquest mes després que l’activista de clima sueca de 16 anys, Greta Thunberg, es va referir als diputats que demanaven més acció climàtica i després de les protestes del grup d’acció climàtica Extinction Rebellion.

El president va ser aplaudit pel president del Comitè d'Acció Climàtica Hildegarde Naughton, que va afegir: "Ara cal fer accions".

De moment, no hi ha una definició definida del que és una "emergència climàtica", de manera que cada govern haurà de definir com es prepara per a aquest nou desenvolupament.

Però, segons dades recents d'Eurostat, la lluita d'Irlanda contra el canvi climàtic podria estar millorant. La nació insular va ser el tercer país després de Portugal i Bulgària per reduir les seves emissions de CO2 el 2018.

No obstant això, Irlanda no figura entre els vuit països de la UE, que demanava dimecres més ambició per afrontar el canvi climàtic abans de la cimera europea a Sibiu (Romania).

Escòcia declara l’emergència climàtica després de les vagues escolars

El comunicat és la "promesa pública" per fer front a l'escalfament del planeta. Nicola Sturgeon ha advertit que el món s'enfronta a una "emergència climàtica" i que va prometre que Escòcia "donarà exemple", reduint les emissions de CO2.

La primera ministre escocesa va dir que la declaració era "una promesa pública" per actuar sobre l'escalfament global i s'havia inspirat en els joves manifestants que van anar en vaga des de l'escola per impulsar l'acció.

Almenys 90 consells del Regne Unit han declarat una emergència climàtica i es van comprometre a treballar per limitar els danys al medi ambient.


 

Categories: 

Relacionats

Article

CientífiKs en joc és un programa educatiu virtual del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya adreçat a l’alumnat de 5è de primària de les escoles de Catalunya. Durant el curs, les escoles participants han de dissenyar un videojoc sobre una investigadora catalana en actiu, enguany tractant l’Emergència Climàtica des de diverses perspectives de la recerca, de la mà de la investigadora escollida.

Notícia

L'Ajuntament de Sant Joan Despí obre un procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica. D'aquesta forma, la ciutadania pot aportar idees per tal de millorar la qualitat de vida a la ciutat, mitjançant la mitigació dels efectes del canvi climàtic i el foment d'una transició ecològica. 

Notícia

Els estats que pateixen i patiran amb més duresa els efectes del canvi climàtic reclamen un “pacte d’emergència” per prendre mesures que frenin l’augment de les temperatures. El seu objectiu més immediat és pressionar a la cimera climàtica COOP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el proper mes de novembre perquè s’adoptin polítiques que evitin la “catàstrofe climàtica” imminent.

Butlletí