La Paeria posa en marxa la Setmana de l’Horta a l’Escola

25/03/2019 - 09:53

El programa d’activitats, que es desenvoluparà fins al divendres, 29 de març, vol sensibilitzar a la comunitat educativa de la importància i els valors de l’activitat d’hort escolar i la seva vinculació amb l’Horta de Lleida.

Una de les activitats és un dinar a les escoles elaborat amb productes al 100% de l’Horta de Lleida, al qual s’han inscrit onze centres i del qual gaudiran més de 1.600 alumnes. Cinc centres educatius obren portes dels seus horts escolars, mentre que altres 10 empreses i entitats col·laboren mostrant les seves instal·lacions i oferint xerrades. La Setmana de l’Horta a l’Escola és una de les actuacions previstes en el marc de l’Agenda 21 escolar.

La Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida impulsen la Setmana de l’Horta a l’Escola, tot un programa d’activitats, que es desenvoluparan del pròxim dilluns fins al 29 de març, amb l’objectiu de sensibilitzar a la comunitat educativa de la importància i els valors de l’activitat d’hort escolar i la seva vinculació amb l’Horta de Lleida.

L’objectiu d’aquest programa és apropar els productes de l’Horta de Lleida als estudiants i les seves famílies; difondre les activitats i el procés d’aprenentatge en els centres educatius amb hort escolar a la comunitat educativa, famílies i barris de la ciutat, i generar un espai de reflexió al voltant de la importància social i ecològica del consum de productes de proximitat, de l’Horta de Lleida.

De les accions que proposa la Setmana de l’Horta a l’Escola destaca un dinar amb productes al 100 per cent de l’Horta de Lleida. La Setmana es complementa de jornades de portes obertes als Horts Escolars, i tota una sèrie de visites a explotacions agràries i xerrades a l’Horta de Lleida.

El Dinar 100% Horta de Lleida es realitzarà el 28 de març en onze centres educatius de la xarxa de l’Agenda 21 Escolar de la ciutat. Només aquesta activitat comptarà amb la participació de més de 1.600 alumnes. El menú consistirà amb una crema de carabassa I calçots de la Partida de Rufea (Del Tros a la Llar); una hamburguesa de vedella Angus de la Partida de Sant Just (Grup Garreta), amb patates fregides de poma de la Partida de Torres de Sanuí (Sanuí Fruits), amb la possibilitat de canviar per un plat sense carn: ous ecològics de la Partida de Marimunt (Codi 0). Les postres consistiran en Pera de la Partida de Granyena (Arilfrut). Tots els productors participants formen part de la marca Horta de Lleida (hortalleida.cat)

L’acció d’obrir portes, que es realitzarà del 25 al 29 de març, permetrà obrir les portes dels seus horts escolars a tota la comunitat educativa i els barris de la ciutat de Lleida, amb els objectius de difondre les activitats que hi realitzen i el procés d’aprenentatge a través de l’hort escolar. Amb aquesta iniciativa es vol generar un espai de reflexió al voltant de la importància social i ecològica del consum de productes de l’Horta de Lleida. Els 5 centres educatius que obriran les portes dels seus horts escolars en horari lectiu són l’EMB Ronda-La Mercè, Escola la Mitjana, Escola Joan XXIII, l’INS Castell dels Templers i l’INS Guindàvols.

El programa d’accions també inclou la possibilitat de realitzar visites a explotacions agràries i xerrades a l’Horta de Lleida. Aquesta iniciativa, en què participen 10 empreses i entitats, vol contribuir a apropar els productes de l’Horta de Lleida als estudiants i les famílies, i a generar un espai de reflexió sobre la importància de consumir productes de l’Horta de Lleida.

Amb la col·laboració d’aquestes entitats i empreses, l’Agenda 21 Escolar de Lleida ha organitzat varies visites relacionades amb l’Horta. El llistat d’activitats inclou:

- Els horts socials, familiars i educatius de Punt Eco

- La visita a l’Horta de Lleida – programa educatiu Lleida en viu

- Els horts familiars i socials de Rufea

- Aromes de Can Roselló

- Fruites i verdures del Tros a la Llar - Jordi Torra Torà

- Visita a l’Horta Familiar de Maria Roser Xuclà Olivé

- Visita a una explotació d’olivers amb Dolors Sansa

- Sanui Fruits Coop.

- Mercats Lleida – Visita al mercat de Fleming.

En aquest enllaç podeu consultar els dies de les visites i les xerrades. Totes les activitats proposades són gratuïtes.

La Setmana de l’Horta a l’Escola és una de les actuacions previstes en el marc de l’Agenda 21 escolar, que és un projecte que impulsa el treball per la sostenibilitat a les escoles de Lleida. Aquestes escoles ja fa uns anys que treballen temes d’hort escolar i la vinculació amb l’Horta de Lleida, i l’Ajuntament els facilita formació i assessorament sobre temes tècnics i educatius.

Enguany l’objectiu ha estat donar visibilitat a aquesta feina feta per les escoles i potenciar la connexió del treball dels infants amb les feines que es fan a l’Horta de Lleida i el que ens aporta (com per exemple, l’aliment).


 

Municipis: 

Relacionats

Article

L’ens ha celebrat la reunió del seu patronat, que ha aprovat el pla de treball per 2024 i el pressupost, que serà de 428.100 euros

Notícia

Seixanta centres de la ciutat participen en el programa amb projectes de reciclatge, horts escolars, estalvi energètic i increment de la biodiversitat al pati. El Saló de plens de la Paeria acull l’acte de signatura de compromís d’Escoles Sostenibles de Lleida

Article

L'Agència ha fet 383 assessoraments de temàtiques diverses. Aquest dimarts s’ha reunit el Patronat de la Fundació Lleida 21, que ha aprovat la memòria d’activitats i els comptes del 2022. Les Ecoactivitats i Lleida en Viu han registrat xifres de participants prepandèmia.

Butlletí