XXI Fòrum de l'Energia Sostenible: Gènere i energia

divendres, 12 abril, 2019 - 08:45 a dissabte, 13 abril, 2019 - 13:59
Pati Manning, C. Montalegre 7, Barcelona

Traçant rutes cap a la transició energètica ecofeminista

El Fòrum de l’Energia Sostenible arriba a la seva vintena-u-nena edició com a espai de reflexió al voltant de l’ús sostenible de l’energia, les energies renovables i la promoció de l’ús i l’accés a l’energia com a dret.

Al llarg de les dues darreres dècades, l’Associació Ecoserveis ha promogut el debat de professionals, tècniques i tècnics i de la ciutadania sobre aspectes com les eines i serveis per a generar i fer un ús eficient de l’energia a la llar, l’electricitat “verda”, la comunicació de l’energia, les xarxes intel·ligents al servei de les persones i les comunitats, reducció de despeses a les factures de les empreses o la mobilitat sostenible. Aquest any, la reflexió posa el focus el rol de les dones i la qüestió de gènere en el món energètic.

L’actual model energètic és el principal causant del canvi climàtic i està fortament arrelat a desigualtats geopolítiques i locals. La transició energètica que cal fer cap a energies renovables no només ha de tenir en compte la vessant tecnològica sinó que ha d’anar acompanyada d’una transició social i canvi de valors. Si bé l’era de l’energia fòssil està estrictament lligada a relacions de poder heteropatriarcals, el nou model energètic presenta una oportunitat per a renovar els valors associats a les noves tecnologies. Però, quins són els reptes davant dels quals ens trobem? Quines són les tendències actuals i com s’enfronten des dels diferents sectors socials? El FES 2019 pretén estimular la reflexió al voltant d’aquestes i altres interrogants i oferir informació i eines per a afavorir una idea compartida i sostenible d’on som, on volem anar i com volem arribar al nou model energètic.

 

Programa del FES 2019

8:45 Registre de participants.

9:00 Presentació de la jornada.

9:10 Conferència inaugural. CONTEXT – ECOFEMINISME EN EL MODEL ENERGÈTIC QUE VOLEM. Alba del Campo, Mesa de Transición Energética de Cádiz.

9:30  REPTES I SOLUCIONS PER LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA ECOFEMINISTA.

Modera: Cristina Ramos, Ecoserveis.

  • L’estat de gènere a Barcelona: reptes compartits entre el feminisme i ecofeminisme i el potencial camí per solucionar-los. María Palomares, Calala Fondo de Mujeres.
  • La visió de l’administració pública sobre la transició energètica ecofeminista: reptes i solucions. Cristina Castells, Agència Local de l’Energia de Barcelona.
  • La visió de l’empresa privada sobre la transició energètica ecofeminista: reptes i solucions. Esther Izquierdo Martínez, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC).
  • La visió dels moviments de base que treballen per a la transició energètica. Mònica Guiteras, Aliança contra la Pobresa Energètica (APE).
  • La visió acadèmica: reptes i solucions per a la transició energètica ecofeminista. Louisa Jane Di Felice, Institut de Ciència i Tecnologia (ICTA).

11:00 NETWORKING – PAUSA CAFÉ.

11:30 Taula participativa. COM ABORDAR LA IGUALTAT DE GÈNERE EN EL SECTOR ENERGÈTIC: LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA ECOFEMINISTA.

14:00 CONCLUSIONS I COMIAT

OFF-FES2019

15:30 REUNIÓ DE LA RED DE MUJERES PARA UNA TRANSICIÓN ENERGÉTICA ECOFEMINISTAwww.generoyenergia.org @RMx1TEE

 


Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Acte

Butlletí