El rol dels ecofeminismes en el nou model energètic centrarà el Fòrum de l'energia sostenible

Font: Ecoserveis

25/03/2019 - 09:00

La XXI edició del Fòrum de l’Energia Sostenible, organitzat per l’associació Ecoserveis, posa el focus en el lligam entre gènere i energia i reflexiona sobre el paper que juguen els ecofeminismes en el nou model energètic. 

El divendres 12 d’abril professionals, tècniques i tècnics i representants de la ciutadania es reuniran de 8:45 a 14:00 hores al Pati Manning per debatre sobre el rol de l’ecofeminisme i la qüestió de gènere en el nou model energètic lliure de carboni que necessitem.

L’actual model energètic és el principal causant del canvi climàtic i està fortament arrelat a desigualtats geopolítiques i locals. La transició energètica que cal fer cap a energies renovables no només ha de tenir en compte la vessant tecnològica sinó que ha d’anar acompanyada d’una transició social i canvi de valors.

Si bé l’era de l’energia fòssil està estrictament lligada a relacions de poder heteropatriarcals, el nou model energètic presenta una oportunitat per a renovar els valors associats a les noves tecnologies. Però, quins són els reptes davant dels quals ens trobem? Quines són les tendències actuals i com s’enfronten des dels diferents sectors socials?

El FES 2019 pretén estimular la reflexió al voltant d’aquests i altres interrogants i oferir informació i eines per a afavorir una idea compartida i sostenible d’on som, on volem anar i com volem arribar al nou model energètic.

La jornada s’inaugurarà amb la ponència de la periodista Alba del Campo, qui posarà en context el model energètic actual i explicarà com arribar a l’escenari ideal a través de la transició energètica ecofeminista.

A continuació, Cristina Ramos, de l’associació Ecoserveis, moderarà el debat en el que s’establiran els reptes i les soluciones per la transició energètica ecofeminista. Amb l’objectiu d’oferir una visió global, participaran en la discussió associacions feministes, empreses privades, activistes energètics, representants de l’Administració pública i del món acadèmic.

Després d’una pausa-café, els assistents participaran en una taula de treball, l’objectiu de la qual és co-definir eines i solucions per abordar la igualtat de gènere en el sector energètic, a través de la col·laboració i la reflexió conjunta.

Per acabar, a la tarda els membres de la “Red de Mujeres para una Transición Energética Ecofeminista” celebrarem una reunió oberta al públic.

20 anys de FES

Després de més de dues dècades, el Fòrum de l’Energia Sostenible s’ha convertit en un espai referent per a la reflexió i el debat sobre l’ús sostenible de l’energia, les energies renovables i la promoció de l’ús i l’accés a l’energia com a dret. En edicions anteriors s’han tractat aspectes com les eines i serveis per a generar i fer un ús eficient de l’energia a la llar, l’electricitat “verda”, la comunicació de l’energia, les xarxes intel·ligents al servei de les persones i les comunitats, la reducció de despeses a les factures de les empreses o la mobilitat sostenible.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Acte

Butlletí